Annons

Annons

Helsingborg

Nu ska konsten tejpas fast i Helsingborg

På måndag startar Helsingborg Tape Week. Då får helsingborgarna stifta bekantskap med en ny konstform. ”Vi ska tejpa hela Dunkers”, säger Carl Nordahl.

Ett av det tyska tejpkonstteamet Tape Overs verk. Foto: Tape Over

Annons

Alla använder regelbundet tejp i någon form. För att slå in paket eller tillfälligt laga något. Tejprullar finns i alla hem.

Men det finns numera även andra användningsområden. Sedan tio år tillbaka är tejpkonst på stadig framväxt.

– Men vad jag vet finns det inga tejpkonstnärer i Sverige. Så vi får bryta ny mark. Det gör det extra roligt, säger Carl Nordahl.

Han är kulturvägledare på Dunkers och programansvarig för Helsingborg Tape Week 11-18 oktober.

Carl Nordahl i färd med att utföra lite tejpkonst på en av Dunkers väggar. Foto: Stefan Lindqvist

Annons

Annons

Själv fastnade han för tejpkonst förra året.

– Jag var inne på ett arrangemang i Danmark och kände direkt att det här är för bra för att inte prova på. Så jag deltog i en workshop och har sedan dess ägnat mig åt att lära mig skapa med tejp, säger Carl Nordahl.

– Man har inga regler att förhålla sig till. Dessutom är det ett förlåtande material. Gör man fel är det bara att ta bort tejpen och börja om.

Tape Over har bland annat tejpat på den tyska ambassaden i Haag i Nederländerna. Foto: Tape Over

Centrum för tejpkonsten finns idag i Berlin, där gruppen Tape Over är stationerade.

Under sommaren har Tape Over utsmyckat Steffi Graaf-stadion och till hösten har gruppen en stor utställning i Berlins klassiska tv-torn, Fernsehturm.

Annons

– Dom är ledande på området och vi kommer att få hit några av de allra bästa tejpkonstnärerna i världen, säger Carl Nordahl.

Entrén till Berlinfilharmonikerna är en annan plats som Tape Over smyckat. Foto: Tape Over

Annons

Tape Over-teamets grundare Robert König samt Claas Selck kommer att medverka under Helsingborg Tape Week.

– De kommer att tolka bilder från vår Ikoner-utställning och skapa en stor bild på fönstren ut mot havet, säger Carl Nordahl.

Men även de lokala konstnärerna Belinda Jönsson, Alexandra Donelli Lidén, Jakob Karlsson, Saga Kullenberg och Nicolé Johansson får chansen att sätta färg på kulturhusets väggar, golv och andra utrymmen.

– Vi ska tejpa hela Dunkers och även ute på Sundstorget, säger Carl Nordahl.

Annons

Belinda Jönsson i färd med att skapa tejpkonst. Foto: Carl Nordahl

Vad gäller materialet kommer man nästan uteslutande att använda tejp som går att återvinna.

För övrigt finns en också koppling till ett lokalt företag i branschen.

– Ja, i Åstorp finns Skandinaviens största lager för tejp. Det hade jag inte en aning om. Men nu har jag varit ute och besökt dem och de är väldigt intresserade av utvecklingen vad gäller tejpkonst, säger Carl Nordahl.

Annons

Fakta

Helsingborg Tape Week

Pågår 11-18 oktober och kommer att bestå av ett antal olika workshops där deltagarna får prova på att skapa med olika former av tejp. En workshop kommer att ledas av Robert König från Tape Over, Berlin.

Under veckan kommer utställningsväggen utanför Spektras lokal på entréplan att smyckas och bli en del av utställningen We're all tape artists.

Måndagen 18 oktober är det även vernissage för en utställning på aktivitetshuset Tryckeriet, där Kulturskolan har skapat tejpkonst.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy