Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönika

När journalistik gör skillnad på riktigt

Text

"En kväll i september dör 16 fransk bulldog-valpar i Ystads hamn."

"De två företagarna från Helsingborg blåser upp värdet på fastigheter och lånar miljardbelopp. Gång på gång försvinner småspararnas pengar."

Det var startskottet och de inledande textraderna i två av HD:s granskningar som nu får ett rättsligt efterspel.

Johan Tungard vägrar svara på frågor när tidningens reporter Dan Ivarsson träffade honom på gatan utanför huvudkontoret.

Bild: Björn Lilja

För några dagar sedan häktades Thomas Melin och Johan Tungard misstänkta för bland annat en lång rad ekobrott och grovt svindleri. I granskningen "Fastighetsimperiet" avslöjade HD i våras hur de båda helsingborgsföretagarna gång på gång blåste upp värdet på fastigheter och lånade miljardbelopp. Över en natt försvann också sex bostadsrättsföreningar och lägenheter i husen blev värdelösa. Avslöjandet ledde till att de som bor i en av de falska bostadsrättsföreningarna hittade ett helt rum fullt med pärmar, kvitton och bokföring från Melinsfärens bolag.

Annons

Annons

Redan 2012 började HD:s grävande reporter Joakim Andersson Lee intressera sig för Melinsfärens affärer och tillsammans med grävreportern Dan Ivarsson och videoreportern Björn Lilja har de under det senaste året metodiskt arbetat sig fram till flera publiceringar som gett röst åt alla de människor som genom åren blivit blåsta och lurade på sina sparpengar av de båda företagarna. Granskningen avslöjade också band mellan de båda affärsmännen och en utpekad knarkkung, en 51-årig helsingborgare, som för närvarande sitter häktad i Spanien.

Förra fredagen häktades Madeleine El Hanafi från Bjuv tillsammans med två andra kvinnor, samtliga misstänkta för grov smuggling och grovt bedrägeri. Madeleine El Hanafi är huvudperson i granskningen "Valptvätten", där HD avslöjade hur polska valpar såldes som svenska. Genom att söka systematiskt i en polsk veterinärdatabas kunde tidningen spåra valpar, visa hur de smugglats in från Polen, hälsodeklarerats av svenska veterinärer, placerats hos bulvaner och sålts till nya ägare i Sverige.

Marlene Åhström från Stockholm köpte sin valp Esther vid en stuga utanför Laxå. Först när HD och Sydsvenskan ringde förstod hon att valpen inte alls var svenskfödd utan insmugglad från Polen.

Bild: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Annons

Efter avslöjandet gick tullen vidare och kopierade den metod som tidningens reportrar Jonas Nyrén och Joakim Andersson Lee tagit fram, använde samma databas för att söka sig fram till de lurade svenska köparna.

Annons

Dessa två exempel visar på vad en målmedveten satsning på undersökande och kvalificerad journalistik kan ge och betyda. Hur journalistiken kan göra skillnad, avslöja oegentligheter och ge upprättelse och en röst åt dem som inte har någon.

Men på samma sätt som vi ska lyfta fram när journalistiken gör skillnad är det viktigt att också berätta när det inte blir bra. I en insändare gällande hur staden hanterar frågan om elsparkcyklar, publicerad i papperstidningen tidigare i veckan tilläts skribenten sätta epitetet "Bagdad Bob" på Oskar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs kommun. Att kritisera är en sak, grova personpåhopp är en annan. Insändaren skulle aldrig ha publicerats i den form den gjorde och det yttersta ansvaret för att formuleringen ändå gick i tryck är mitt som ansvarig utgivare.

Det är viktigt att uppmärksamma det som blir bra men lika viktigt är att lära av sina misstag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan