Annons

Annons

Höganäs

Nu hyrs Svala ut – det här ska Atlantenseglarna göra

Christopher Persson och Sofie Johansson korsade Atlanten med båten Svala. Nu hyrs den ut till allmänheten medan Vikenparet börjat anpassa sig till livet på land – och drömmer om nästa äventyr.

Christopher Persson och Sofie Johansson har nu återvänt till livet hemma i Sverige. Nu med det nya tillskottet i familjen, hunden Nouni.

Bild: Maria Berkmo

Annons

Det blåser kyligt i Vikens hamn och regnet ligger i luften. Intill en av bryggorna ligger segelbåten Svala. Till jubel och applåder seglade båten och ägarna Sofie Johansson och Cristopher Persson in i hamnen i slutet av augusti.

Då hade paret varit ute ett år på havet, korsat Atlanten två gånger och överlevt allt från kraftig sjösjuka till motorhaveri.

Sofie Johansson drömmer sig bort till Karibien dit hon och sambon Christopher Persson seglade med båten Svala.

Bild: Maria Berkmo

Annons

Numera ligger Svala förtöjd bland de andra båtarna i hamnen. Souvenirerna och minnena från Karibien i båten vittnar om det äventyr som varit. För Sofie Johansson och Christopher Persson har det vardagliga livet hunnit ikapp dem.

Annons

– Allting har sin charm. Man uppskattar verkligen livet hemma i Sverige med fri tillgång till vatten och en ren toalett, säger Sofie Johansson.

Sofie Johansson och Christopher Persson välkomnar nu gäster som vill hyra nätter på båten.

Bild: Maria Berkmo

Innan resan sa hon upp sig från sitt arbete. Nu har hon precis börjat jobba igen, på ett blomsterföretag i Helsingborg. Christopher Persson är även han tillbaka på sitt arbete på IKEA i Helsingborg men letar något nytt.

Annons

– Det är alldeles för förutsägbart. Jag behöver något nytt, en ny utmaning i livet. Människan är rätt anpassningsbar men livet är för kort för att göra något som är tråkigt, säger han.

Efter en och en halv månad hemma i Sverige börjar paret hitta tillbaka till vardagen igen.

Bild: Maria Berkmo

Annons

Men någon segling blir det inte på ett tag. För att tjäna lite extra pengar har paret nu börjat hyra ut segelbåten till övernattande gäster.

– Det är hur mysigt som helst att ligga här inne och höra hur det viner i masten på vintern och hösten. För de som kommer hit blir det ett litet miniäventyr, säger Sofie Johansson och tillägger:

– Men tyvärr får man inte segla med den utan vi hyr ut den som en övernattningsbåt.

Annons

Christopher Persson visar upp sovplatserna i båten. Sex personer får plats, men det optimala är fyra menar han.

Bild: Maria Berkmo

Inne i båten finns det totalt sex sovplatser, men de båda varnar för att det kan bli lite trångt med så många.

– Fyra personer är det optimala när man är ute och seglar, eller ska få plats i alla fall, säger Christopher Persson och sitter vid det lilla bordet som utgör allt från matsal och sällskapsyta till sovplats.

Valpen Nouni är ett nytillskott i familjen och har inte riktigt vant sig vid båtlivet ännu.

Bild: Maria Berkmo

Annons

Annons

Förfrågningar har redan börjat trilla in, men den som vill hyra det udda boendet i sommar kommer bli besviken.

– Då tänkte vi åka ut med båten igen. Förmodligen blir det västkusten och Norge, säger Christopher Persson.

På frågan om det inte blir något större äventyr igen avslöjar de sina planer.

– Vi vet inte riktigt än men vi är lite sugna på att ta oss via kanalerna genom Europa och ner till Medelhavet. Men det vet vi inte när det sker, säkert blir det spontant, säger Sofie Johansson.

Läs mer:

En dröm som går i uppfyllelse: De ska segla över Atlanten

De seglade över Atlanten – njuter av livet på de karibiska stränderna

Känslostormen i Viken: ”Kanske inte skulle få se henne igen”

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy