Annons

Annons

Helsingborg

Citykontor ska byggas om till hyreslägenheter

Brinova har köpt fyra fastigheter i centrala Helsingborg. I en av dem ska flera kontor byggas om till hyreslägenheter. Kanske väntar samma process i ytterligare ett av husen.

I hörnhuset ska kontor bli till lägenheter. Detta efter att Brinova förvärvat fastigheten.

Bild: Emil Langvad

Annons

Fastigheten Magnus Stenbock 8 på Kullagatan – just norr om huset som rymmer bland annat H&M – är en av dem. Här finns butiker i gatuplanet samt kontor och bostäder för övrigt. Tanken är att en del av kontoren nu ska byggas om till hyreslägenheter.

– Vi tittar nu på i vilken omfattning det blir, men vi kommer att konvertera så stora delar som möjligt – i första steget blir ett våningsplan kontor sex–sju lägenheter, säger Per Johansson, vd i Brinova Fastigheter AB.

Varför?

– Vi tycker att det passar bra. Vi är i första hand inriktade på bostäder och samhällsfastigheter och vi har blivit rätt duktiga på att konvertera kontor till bostäder. Vi har arbetat med det under många års tid i flera kommuner.

Samhällsfastigheter är ett begrepp i branschen och innebär att de främst används för skattefinansierad service samt trygghetsboenden.

Annons

Brinova har beslutat att bygga om en del kontor till bostäder i en fastighet de nyligen köpt på Kullagatan. ”Det är stor efterfrågan på bostäder i city”, säger Per Johansson, vd i Brinova. Foto: Brinova

Annons

Per Johansson bedömer att Brinova byggt om cirka 4 000–5 000 kvadratmeter kontor till bostäder. Eller med andra siffror – tagit fram 60 nya hyreslägenheter.

Det byggs många kontor i Helsingborg, inte minst i nya stadsdelen Oceanhamnen som gränsar till centrum. Många undrar om marknaden är mättad eller på väg att bli det och att det därmed skulle vara enklare att hitta människor som hyra bostäder än kontor.

Är det ett skäl för den här förändringen?

– Det är stor efterfrågan på bostäder i city, men det finns också ett intresse för centralt belägna kontor. För oss, som är inriktade på bostäder, är den här konverteringen naturlig.

Annons

Är det svårt eller dyrt att bygga om kontor till bostäder?

– Det varierar förstås. Men vi har byggt upp ett projektteam som arbetat med det här under många år och hittills har vi haft en bra lönsamhet.

Den aktuella fastigheten på Kullagatan har en gång varit bostäder, som blev till kontor när utvecklingen kom att efterfråga det. Nu är det dags att låta en del av kontoren att bli bostäder igen.

Kan det bli aktuellt att göra liknande förändringar även i de andra fastigheterna som ingår i affären?

– Jag skulle tro att vi tittar på det längre fram. I fastigheten vi förvärvat på Drottninggatan mitt emot Konserthuset finns idag bostäder längst upp i huset, och här finns möjlighet att bygga om en del kontorsytor till bostäder.

Annons

Huset har en gång rymt bostäder, som förvandlats till kontor, som nu åter blir till bostäder. I första steget ett våningsplan som ger plats åt sex–sju lägenheter.

Bild: Emil Langvad

Annons

Flera stora affärskedjor har de senaste veckorna gett besked om att de stänger sina butiker på Kullagatan.

– Våra fastigheter rymmer inte så många butiker, men vi kommer att följa utvecklingen noga och har engagerat oss i bland annat Helsingborgs cityförening. Vi är måna om ett levande centrum.

Brinova Fastigheter AB äger sammanlagt 110 fastigheter i södra Sverige, främst Skåne och Blekinge.

– Vi har byggt upp en grund i Helsingborg med bland annat bostäder i Maria park samt en del skolfastigheter. När möjligheten att förvärva de här fyra fastigheterna dök upp kändes det som att den passade oss som handsken, säger Per Johansson.

Säljare var Bevaclean AB. Fastigheterna har cirka 12 300 kvadratmeter uthyrningsbar yta och ett underliggande värde på närmare 440 miljoner.

Fakta

Brinovas fastighetsköp i centrala Helsingborg

Brinova Fastighets AB köpte nyligen fyra fastigheter av Bevaclean AB:

• Fastigheten Magnus Stenbock 8 på Kullagatan, som bland annat rymmer skobutiken Scorett.
• Fastigheten Göta 1 på Järnvägsgatan mittemot Helsingborg C med butiker i bottenplan och Victum gymnasieskola som stor hyresgäst.
• Fiskaren 27, på Drottninggatan, mittemot Konserthuset på hörnet mot S:t Jörgens plats.
• Norden 9 mitt på Stortorget, huset som bland annat rymmer Danske Bank.

Annons

Annons

LÄS MER: Kontor byggs om till lägenheter

Kullagatan är under förändring på flera sätt.

Bild: Emil Langvad

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy