Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Häpnadsväckande flathet att inte satsa mer på åtgärder mot kvinnovåld.”

Så sent som för några veckor sedan konstaterade Region Skåne i en skrivelse till Socialstyrelsen att den skånska vården i alldeles för hög grad misslyckas med att identifiera våldsutsatta patienter. Det är inget mindre än ett svek, skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Många politiker har krävt kraftfullare åtgärder mot våld i nära relationer. Det är bra, men det räcker inte med att bara prata, skriver Mätta Ivarsson (MP).

Bild: Anders Wiklund

Annons

Alltför många kvinnor i Sverige lever i ständig skräck för att utsättas för våld av sin partner eller ex-partner. Fysiskt våld, psykiskt våld som hot, isolering och ständig övervakning och sexuellt våld är vardag för många kvinnor.

Vecka efter vecka kommer nya rubriker om kvinnor som blivit mördade, misshandlade eller lever under konstant hot och förföljelse.

Få av offren för våld i nära relationer berättar spontant om vad de utsätts för. Skammen eller rädslan gör att många håller tyst och döljer blåmärken och psykiska ärr. Det är inte heller ovanligt att offren förringar eller normaliserar det som sker. Hälso- och sjukvården har därmed en unik roll att spela för att upptäcka patienter som utsätts för våld i en nära relation eller lever under hedersförtryck.

Annons

På akutmottagningar, hos tandläkare, på vårdcentraler, hos kvinnokliniker och på andra mottagningar finns goda möjligheter för sjukvårdspersonal att se tecken på att någon utsätts för fysisk eller psykisk misshandel. Men det arbetet brister alltför ofta.

Annons

Som sjukvårdspolitiker i Region Skåne får jag gång på gång höra att sjukvården kan göra mycket mer. Så sent som för några veckor sedan konstaterade Region Skåne i en skrivelse till Socialstyrelsen att den skånska vården i alldeles för hög grad misslyckas med att identifiera våldsutsatta patienter. Det är inget mindre än ett svek.

För att sjukvården ska bli bättre på att upptäcka våldsutsatta patienter har Miljöpartiet föreslagit att Region Skåne ska inrätta särskilda team som kan utbilda och i konkreta fall stötta sjukvårdspersonalen. Ingen medarbetare inom hälso- och sjukvården ska behöva känna osäkerhet i hur de ska bemöta och hjälpa våldsutsatta kvinnor. I samma förslag ville vi också ge teamen ett särskilt uppdrag att arbeta mot våld i våld i nära relationer mot hbtqi-personer.

De partier som styr regionen, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, röstade tillsammans med Sverigedemokraterna ner vårt förslag på senaste regionfullmäktige. Att de inte är beredda att satsa mer på åtgärder mot kvinnovåld visar på en häpnadsväckande flathet.

Var tredje vecka mördas en kvinna av en man hon har eller har haft en relation med.

Sex av tio kvinno- och tjejjourer vittnar om ett högre söktryck i somras jämfört med förra sommaren, enligt en enkät från Unizon.

I år har också en rad uppmärksammade kvinnomord skett i Sverige.

Annons

Många politiker har krävt kraftfullare åtgärder mot våld i nära relationer. Det är bra, men det räcker inte med att bara prata. Orden måste följas av konkreta politiska förslag och resurser för att genomföra dem.

Annons

Därför är det nedslående att alliansstyret i Region Skåne viftar bort vårt förslag. Under debatten i fullmäktige kunde alliansen inte ge ett enda konkret förslag på vad den vill göra istället.

Tack vare ett statsbidrag från regeringen har Region Skånes framgångsrika barnskyddsteam fram till årsskiftet även i uppdrag att arbeta med våld mot vuxna i nära relationer. Nu måste det uppdraget bli permanent.

I Miljöpartiets budgetförslag för Region Skåne, som presenteras nästa vecka, avsätts 5 miljoner kronor för att förbättra arbetet med att hjälpa våldsutsatta patienter. Samtidigt satsas 4 miljoner kronor extra på att bygga ut barnskyddsteamen.

I regeringen har Miljöpartiet drivit på för historiskt stora insatser för att förbättra arbetet med att hjälpa offer för våld i nära relationer. Bättre stödboenden, ökat och permanent stöd till kvinno- och tjejjourer och bättre förutsättningar för Kvinnofridslinjen är några av satsningarna i statsbudgeten.

Nu måste regeringens arbete följas av konkreta satsningar även i Region Skåne. Miljöpartiets krav på en kraftfullare politik kommer inte tystna förrän varje vuxen och barn kan vara säkra på att få leva ett liv utan våld i hemmet.

SKRIBENTEN

Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy