Annons

Annons

Annons

Tour de France

Efter masskraschen – kvinna slipper fängelse

Kvinnan sträckte ut ett plakat och orsakade en av de största krascherna i Tour de France-historien.

Nu har rättegången mot kvinnan inletts.

Hon anklagas för att ha riskerat andras säkerhet – men ser ut att klara sig från fängelse, då det yrkas för en villkorlig dom.

Text

Italiens Kristian Sbaragli, vänster och Frankrikes Bryan Coquard efter kraschen på första etappen.

Annons

Den 31-åriga franska kvinnan, vars identitet hålls hemlig efter att hon utsatts för en ström av näthat, har redan sagt till åklagaren att hon "skäms över sin dumhet" under den första etappen av den franska cykelklassikern i juni.

Skandalen inträffade på en smal väg nära målet i Landerneau i västra Frankrike.

Kvinnan stod med ryggen mot den framsusande klungan och höll i en skylt med en hälsning till släktingar i Tyskland som hon hoppades att tv-kamerorna skulle snappa upp.

Annons

Annons

Bröt bägge armarna

Tyske Tony Martin körde in i kvinnan, tappade kontrollen och drog sedan med sig stora delar av fältet i fallet. Åtta cyklister behövde uppsöka läkarvård och flera tvingades bryta tävlingen, bland annat spanjoren Marc Soler som bröt bägge armarna.

Kvinnan flydde sedan från platsen och höll sig gömd i fyra dagar innan hon överlämnade sig till polisen.

Under torsdagen inleddes rättegången.

Åklagarsidan yrkade på fyra månaders villkorlig fängelsedom för kvinnan under rättegångens första dag.

– Det vi vill få ut av den här rättegången är att den hjälper oss att se till att det här aldrig inträffar igen. Åskådare vid sidan av vägen måste ta ansvar för sina handlingar, sade åklagaren Romuald Palao, som företräder proffscyklisternas organisation (CPA).

Kvinnan själv sade till åklagarna att hon skäms över över vad hon gjort och att det var ett misstag. Hon anklagas för att ha orsakat oavsiktlig skada och riskerat andra människors säkerhet.

Kvinnans försvarare Julien Bradmertz sade i rätten att kvinnan redan hade ett sårbart psyke, och att situationen kraftigt har förvärrats efter incidenten.

– Hon lever i ett personligt helvete, sade han.

Den franska domstolen kommer att meddela sin dom den 9 december.

Symboliskt skadestånd

Arrangören för Tour de France övervägde att stämma kvinnan, men har valt att backa för att "lugna ner situationen".

Annons

Men proffscyklisternas organisation CPA står fast vid sin anmälan och kräver ett symboliskt skadestånd på 1 euro, motsvarande omkring 10 kronor, för att skicka ett budskap till supportrar som uppträder farligt under etapperna.

– En idrottare förbereder sig i månader för en "Grand Tour" och det är inte acceptabelt att allt arbete från familjen, staben och laget ska krossas på ett ögonblick i jakt på popularitet, säger ordföranden Gianni Bugno.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan