AnnonsHelsingborgshem

Kontorsarbete, guidning och grannfika i skön förening på nya @Plantan

Mötesplatsen @Plantan är öppen för alla som har en idé om en aktivitet - eller bara vill vara med på en grannfika eller yoga. "Tanken är att invånarna själva kommer med idéer. Tillsammans kan vi göra verklighet av planerna", säger Marie Bernhold, koordinator på @Plantan för Helsingborgshem.

Det blir snabbt mycket prat och skratt när Ahmad Chawich kommer i samspråk med Marie Bernhold och Conny Roos.

I början av januari 2020 öppnade @Plantan på Wienertorget på Planteringen. En social mötesplats där invånarna både kan hitta lokaler till sina möten, umgås eller hålla kurser. Det kallas även för co-working kontor, ett slags kontorskollektiv där flera olika organisationer och förvaltningar arbetar tillsammans i längre eller kortare projekt.

På Plantan kan människor komma för att få hjälp, eller bli guidad rätt, med många olika saker, exempelvis boendefrågor, arbetsmarknadsfrågor eller studievägledning.

-Vi öppnade redan i januari 2020 men fick sätta en del på paus bara några månader senare på grund av pandemin. Till exempel kunde vi bara ta emot bokade besök inne och försökte därför skapa möjligheter utomhus, säger Inge Gustavsson, bostadschef på Helsingborgshem som står bakom skapandet av @Plantan tillsammans med Helsingborgs stad.

Brainstorming som konst. Ett möte på @Plantan gav upphov till denna innehållsrika och fantasifulla teckning.

Viktigt att mötas och få prata

Det där med att vara med och skapa aktiviteter, tog pensionären Conny Roos, fasta på. I mars 2019 hade han flyttat tillbaka till Helsingborg efter många år i Hallsberg och bosatte sig då på Planteringen. Han längtade efter att lära känna sina grannar lite bättre och få nya kontakter i stan. Därför frågade han om han kunde dra igång en grannfika inne på @Plantan och när corona kom fick fikan helt enkelt flytta ut. Det står fortfarande några stolar utanför. En av dem kallas för ”Connys stol” av grannarna i husen.

-Tanken med grannfikan var ju få bort den där tråkiga trenden där svenskarna sitter för sig och invandrarna för sig. Eller att man inte går ut alls. Så vill jag inte ha det, alla har att vinna på att vi lär känna varandra i kvarteret och trappuppgången, säger Conny.

-Jag minns att du var här redan första dagen vi öppnade! Du frågade om du inte fick dra igång en grannfika, säger Marie Bernhold.

Conny Roos drog i gång konceptet Grannfika på @Plantan. Här samtalar han med Ahmad Chawich och Marie Bernhold.

Varje torsdag är det grannfika

Det har blivit många fikor under året. Varje torsdag klockan 14:00 drar det igång. Kaffe och te står Helsingborgshem för, fikat kan bakas gemensamt inne i @Plantans kök.

-Det är annars lite typiskt att äldre människor är lite rädda för ungdomar. Efter grannfikorna så har vi börjat heja på varann. Alla i min trappuppgång hälsar numera, det känns jättebra, säger Conny.

Att ta en tur in på @Plantan har blivit rutin, Conny tittar in nästan dagligen.

-Personalen här inne är fantastisk.

Ahmad Chawich har också haft stor glädje av @Plantan, säger han. Han lämnade Syrien för Sverige 2014 och anledningen till hans första besök på @Plantan var suget efter att få mer information om om vilket stöd som finns att få som nyinflyttad till staden.

Lokalen är luftig och det finns gott om rum och sociala "öar".

Vill börja jobba så fort det bara går

-Jag fick tipset av en kompis att gå hit, jag ville så gärna få hjälp att komma vidare med mina studier för att kunna få jobb så snabbt som möjligt sedan. Tack vare Nadia här har jag fått mycket bra råd och hjälp att kunna söka studiestöd och just nu studerar jag till undersköterska.

Nadia Zaoujan är stadsdelsutvecklare på @Plantan och finns till hands för att hjälpa besökarna med allt som rör arbete, studier och självförsörjning.

-Först talade vi arabiska med varann men nu försöker vi tala svenska, säger hon.

Vägen till svenskan för Ahmad har gått via språkcaféet, ännu en uppskattad aktivitet som finns på @Plantan.

Ahmad betonar att han är mycket målmedveten med sina studier och vill absolut inte gå sysslolös.

-Jag vill jobba så fort det bara går. Äldreboende eller vårdcentral, bara jag får jobba och tack vare @Plantan och Nadia kom jag igång snabbt med studierna, säger han.

Välkommen till @Plantan! "Du måste inte bo på Planteringen, alla är välkomna in", säger Marie Bernhold som är koordinator.

Här kan du läsa mer om @Plantan och hur du kan dra igång en aktivitet där.

Fakta

@Plantan

Hittar du på Wienertorget på Planteringen och är en mötesplats dit du kan vända dig för att få hjälp, eller bli guidad rätt, med flera olika ärenden. Det kan gälla boendefrågor, arbetsmarknadsfrågor och studievägledning. Ledord är samarbete, medskapande och service.

På @Plantan finns även möjlighet för föreningar att skapa studiecirklar, eller för boende att skapa egna aktiviteter och cirklar.

Helsingborgshem, Drivkraft Helsingborg, Rädda Barnen, arbetsmarknadsförvaltning, kulturförvaltningen (Biblioteket), studieförbundet ABF, stadsledningsförvaltningen och Rikshem har alla kontorsplatser på @Plantan.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan