Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”De fyra borgerliga partierna som styr Region Skåne visar ingen flathet.”

Liberalerna har tagit strid för kvinnors rättigheter i flera generationer. Vi liberaler kommer alltid att vara en stark röst för dem som har minst frihet. Miljöpartiet får gärna göra oss sällskap, skriver Gilbert Tribo (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag har själv en bakgrund som familjebehandlare där jag ofta mötte människor i utsatta situationer. Våld i nära relationer är en fråga jag tar på största allvar, skriver regionrådet Gilbert Tribo (L).

Bild: Moa Dahlin

Annons

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och ett folkhälsoproblem. Våldet drabbar både kvinnor och män, men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Samhället har en skyldighet att med full kraft försvara alla kvinnors rätt till ett liv fritt från våld och förtryck. Frågan förtjänar en plats högt upp på den politiska dagordningen och jag håller med Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne, när hon påpekar att det krävs konkreta politiska förslag för att bekämpa det vedervärdiga, och i vissa fall dödliga, relationsvåldet (Aktuella frågor 12/10)

Annons

Men det stämmer inte, som Ivarsson påstår, att vi i de fyra borgerliga partierna som styr Region Skåne visar flathet och inte är beredda att satsa mer på åtgärder mot kvinnovåld.

Annons

Under pandemin har situationen för våldsutsatta kvinnor blivit värre. Inom Allians för Skåne tog vi snabbt initiativ till riktade åtgärder, bland annat satsade vi på en bred informationskampanj för att få fler våldsutsatta kvinnor att söka hjälp och på vägledning för hälso- och sjukvårdens medarbetare kring vikten av att vara uppmärksam på och ställa frågor om relationsvåld.

Tack vare stöd från Region Skåne har också kvinnojourer kunnat bemanna upp sin verksamhet, till exempel ge våldsutsatta kvinnor ökad tillgång till en anonym chatt och en kuratorstjänst.

Mätta Ivarsson kritiserar Allians i Skåne för att inte vilja inrätta särskilda team som kan utbilda och i konkreta fall stötta sjukvårdspersonalen i frågor som rör våld i nära relationer. Men det är något som redan håller på att införas.

Projektledare för Region Skånes vårdprogram mot våld i nära relationer och för regionens barnskyddsteam – som jag och mina kollegor i Allians för Skåne varit med att införa – arbetar tillsammans för att stärka vårdens förmåga att hantera våld i nära relationer.

Jag har själv en bakgrund som familjebehandlare där jag ofta mötte människor i utsatta situationer och våld i nära relationer är en fråga jag tar på största allvar. Många är de gånger då jag hört kvinnor, män och barn berätta om sina djupt tragiska erfarenheter.

Jag är stolt över att tillhöra ett parti som under lång tid tagit täten i arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Medan många andra, inte minst det parti som Mätta Ivarsson representerar, var tysta och tittade bort har Liberalerna också arbetat hårt för att bekämpa hedersförtrycket.

Annons

Annons

Liberalerna har varit en blåslampa på den rödgröna regeringen, till exempel när det gäller att förbjuda barnäktenskap. I Region Skåne har Liberalerna drivit på för att en särskild mottagning för sexuellt våldsutsatta ska kunna öppna. Jag var nyligen också med om att fatta beslutet att från och med det kommande årsskiftet ta bort den patientavgift som personer som har utsatts för sexuella övergrepp idag betalar.

Mer behöver göras, på alla nivåer i samhället för att minska mäns våld mot kvinnor. Liberalerna vill skärpa straffen för våld i nära relationer och stärka reglerna kring kontaktförbud så att de som utsätts garanteras en fredad zon.

De som gör sig skyldiga till brott som könsstympning, utför oskuldsoperationer eller utfärdar oskuldsintyg måste ställas inför rätta. I Frankrike behandlas just nu ett förslag om att kriminalisera så kallade oskuldsintyg och oskuldsoperationer. Sverige bör omgående ta efter det franska exemplet. 

Liberalerna har tagit strid för kvinnors rättigheter i flera generationer. Den som menar allvar med sitt jämställdhetsarbete måste vara beredd att se alla former av förtryck och diskriminering som drabbar kvinnor idag, det går inte att blunda för det förtryck som sker i hederns namn. Vi liberaler kommer alltid att vara en stark röst för dem som har minst frihet. Miljöpartiet får gärna göra oss sällskap.

SKRIBENTEN

Gilbert Tribo, regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy