Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Är ett nytt Tyskland starten på ett nytt Europa?”

Resultatet av det tyska och det norska valet är exempel på att en vänstervåg går genom Europa. När samhället hamnar i kris upptäcker människor var ojämlikhet uppstår, skriver Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En stark ledare, Angela Merkel, lämnar posten som förbundskansler och Olaf Scholz tar vid, skriver Heléne Fritzon. Foto: Hannibal Hanschke

Annons

I fjol var den tyska socialdemokratin uträknad och nere på historiskt låga siffror. Nu ett år senare och efter ett val är Socialdemokraterna åter Tysklands största parti och ser ut att gå mot att bilda en regering med ett nytt framtidsprojekt för landet.

En stark ledare, Angela Merkel, lämnar posten som förbundskansler och socialdemokraten Olaf Scholz tar vid.

Socialdemokratins framgångar kan på ett enkelt sätt förstås genom de frågor som blev stora i valrörelsen. Den pågående pandemin satte områden som välfärd och trygghet på den politiska agendan.

Konsekvenserna av pandemin skapade runt om i Europa frågor hos allmänheten inför framtiden och en oro för försörjning, familjen och samhället. Allt det börjar nu ge effekter.

Annons

Resultatet av det tyska och det norska valet är exempel på att en vänstervåg går genom Europa. När samhället hamnar i kris upptäcker människor var ojämlikhet uppstår. Är ett nytt Tyskland starten på ett nytt Europa?

Annons

Sommarens förödande översvämningar och den tydliga kopplingen till att det är klimatförändringarna som ligger bakom dem, gjorde att tyskarna satte klimatet i fokus för valet.

Fenomen som pandemier och klimatkrisen är utmaningar människor inte klarar av att lösa själva, det klarar endast samhällen genom allas våra gemensamma kraftansträngningar. Den nya tyska regeringens agerande blir avgörande för hur framtiden ska gestalta sig. Tyskland är EU:s största ekonomi och spelar en stor roll för den riktning Europa tar framöver.

Ett nytt socialt, grönt och liberalt framtidsprojekt kan göra stora insatser för att göra Europa till världens första fossilfria kontinent, där hela samhället är med i omställningen. Klimatet är politikens mest avgörande framtidsfråga.

Klimatet kan inte vara något bara gröna partier ägnar sig åt. Det är också en uppgift för socialdemokratin. Det krävs att alla har möjlighet att bli en del av omställningen, att EU och enskilda investerar i infrastruktur och att alla känner framtidstro och optimism. För att det ska kunna ske måste hela samhället stå starkt.

Fler av EU:s medlemsländer måste också tydligt stå upp för rättsstatens principer. Just nu är utvecklingen i Polen och Ungern oroande. Jag hoppas att en ny tysk socialdemokratisk kansler blir en kraftfull röst som försvarar människors grundläggande rättigheter.

Annons

Annons

En ny tysk regering spelar också roll för Skåne. Regionen är porten mot Europa och 2029 står Fehrman-Bält förbindelsen klar mellan Danmark och Tyskland. Det innebär att det går att knyta samman Sverige och Tyskland på ett klimatsmart sätt.

Olaf Scholz har genom sin bakgrund som borgmästare i Hamburg stor kännedom om vilka möjligheter det finns i utbytet mellan Sverige och Tyskland. Jag hoppas att det leder till en höjd ambitionsnivå för hur det kan utvecklas de kommande åren.

Pandemin har lärt oss alla att det är genom samarbete vi kan lösa gemensamma utmaningar.

Genom ökade investeringar i infrastruktur, klimatsatsningar och möjligheten att ta sig från Skåne till Hamburg på under fyra timmar finns det helt nya förutsättningar för jobb, handel och turism.

I arbetet som Europaparlamentariker har jag ett budskap till mina tyska kollegor. Låt oss visa hur länder och regioner gemensamt kan ge svar på framtidens utmaningar.

SKRIBENTEN

Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy