Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Massiv insats för att nå ovaccinerade – alla vårdcentraler håller öppet

Alla Skånes vårdcentraler har drop in för covid-vaccinering hela lördagen. Vi träffade några eftersläntrare.

Text

Något liknande har aldrig tidigare arrangerats, säger vaccinsamordnaren Maria Landgren, om att alla Skånes 160 vårdcentraler håller öppet för drop in-vaccinering.

Magnus Tuvesson var en av de eftersläntrare som valde att vaccinera sig när Skånes vårdcentraler bjöd in till öppet hus.

Bild: Lars Brundin

Annons

– Det finns en hel del personer som inte är vaccinmotståndare men som inte har vaccinerat sig ändå. Det kan vara att det varit mycket på jobbet, man har inte hunnit eller varit bortrest. Nu erbjuder vi ett enkelt sätt att få det gjort, säger Maria Landgren.

En av de som nappade, om än mycket motvilligt, var Magnus Tuvesson, som dök upp på Lindeborgs vårdcentral i Malmö på lördagsförmiddagen.

– Jag ville egentligen inte, men man är ju indirekt tvingad till det. Ska man resa blir det ju en massa klydd med att sitta i karantän och så, säger han.

Annons

Eftersläntraren Soltan Taifour medger att han var orolig över vilka biverkningar vaccinet kunde ge. Det gick mycket rykten bland hans syriska vänner.

– Till exempel att man kunde dö, eller att de skulle lägga något elektroniskt chip i vaccinet så att de kunde övervaka en. Men det var mest i början. Nu är alla mina vänner och min familj vaccinerade, säger han.

– Det känns bra.

Rykten om vaccinets skadeverkningar fick Soltan Taifour att vänta med sin första spruta.

Bild: Lars Brundin

Ett tjugotal passade under morgontimmarna på att vaccinera sig på Lindeborgs vårdcentral.

– Patienterna verkar tycka att detta är ett bra sätt att angripa det på. En uttryckte att det var skönt att slippa ta ledigt från jobbet, säger Maarit Nieminen, verksamhetschef på vårdcentralen.

Förutom reklam i sociala medier och ute på stan har alla skåningar mellan 16 och 40 år fått ett vykort hem med en inbjudan. Även äldre är välkomna. De som är över 80 år och bor i eget boende har nu också börjat kallas till sina vårdcentraler för en tredje dos.

Annons

För barn mellan 12 och 15 år pågår sedan i måndags vaccination i skolan.

– Det går väldigt bra, men det kommer att ta lite tid. Rapporterna säger att det på vissa skolor är uppemot 80 procent. På andra är det lägre. Det speglar den generella vaccinationstäckningen bland vuxna, säger Maria Landgren.

Västra Götaland gjorde en liknande satsning häromveckan och gav 8 000 stick på en dag, enligt Maria Landgren.

– Jag tänker att vi ska slå det, säger hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan