Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Nour Habibs gamla liv förföljer honom

70 gånger. Så många gånger har Nour Habib, enligt egen utsago, blivit stoppad av polis de senaste två åren. Detta utan att de har hittat några vapen eller farliga föremål. Känslan av att bli förföljd tär på honom. Men nu har han fått rätt hos Justitiekanslern: vissa av kontrollerna har varit obefogade.

– Jag känner mig ständigt förföljd, säger han.

Text

Nour Habib dömdes 2016 till fängelse för rån. Sedan han släpptes på fri fot 2018 har han vid upprepade tillfällen blivit stoppad av polis för kontroll. ”Jag har verkligen lämnat det gamla livet bakom mig men ibland känns det som jag lever lika övervakad som i fängelset fortfarande”, säger han.

Bild: Paola Nordgren

Annons

Nour Habib dömdes 2016 till fängelse för rån. Sedan han släpptes på fri fot 2018 har han vid upprepade tillfällen blivit stoppad av polis för kontroll.

– Jag har full förståelse att de ville ha koll på mig månaderna efter att jag blev utsläppt från fängelset. Men nu fyra år senare så finns det ingen anledning. Det bryter mot mina mänskliga rättigheter, säger Nour Habib.

Nour flyttade till Dalhem som 12-åring. Ganska snabbt hamnade han i dåligt sällskap. Mindre brott som skadegörelse eskalerade med åren till narkotikaförsäljning och rån.

När Nour var 21, grep polisen honom i samband med ett rån. Han dömdes för flera grova brott till fängelse i två år och fyra månader.

I häktet fick han ett samtal från sin mamma som sa att han inte längre var en del av familjen, vilket HD tidigare skrivit om. Där och då bestämde han sig för att göra allt för att få tillbaka sin familj – och lämna kriminaliteten bakom sig. Redan då började han planera för hur han skulle kunna vända sitt och andras liv när han kom ut.

Annons

Annons

Nour Habib har sedan han släpptes från fängelset bland annat startat föreningen Trygg Rätt som hjälper andra att bryta sig loss från kriminalitet.

Hans gamla liv gör sig dock påmint. Enligt egen utsago stannar polisen honom flera gånger varje månad och han känner sig ständigt förföljd.

Efter att ha anmält den upplevda "förföljelsen" till Justitiekanslern har han fått delvis rätt.

Nour Habib menar att polisen stannar honom flera gånger varje månad och han känner sig ständigt förföljd.

Bild: Paola Nordgren

Justitiekanslern, JK, gör bedömningen att polisens kontroller vid några av de dokumenterade tillfällena har saknat grund. JK erkänner också att Nour Habibs rättigheter enligt Europakonventionen vid dessa tillfällen överträtts. Detta genom polisens beslut om att visitera honom eller söka igenom bilen han åkt i.

– Det är en lättnad att få rätt. Det visar att det inte är ett normalt beteende, säger Nour Habib.

Nour har själv antecknat flera gånger han blivit stoppad. De senaste två åren har han runt 70 tillfällen nerskrivna. Flera tillfällen har han även fångat på film.

Men här går polisens och Nours åsikter isär. Polisen menar att det inte handlar om så många tillfällen.

– Det finns 15 gånger dokumenterade hos polisen men det är betydligt fler än så. Inte en enda gång som jag har blivit stoppad har de hittat något på mig. Svaret jag får när jag frågar varför jag stoppas är att jag befinner mig i kriminella miljöer. Men det gör ju i så fall alla som bor i ett utsatt område. Då skulle de stoppa varenda en som bor på de här orterna och det gör de inte.

Annons

Annons

Enligt JK går det däremot inte att bevisa Nours påstående om att det förekommit ingripanden gentemot honom som inte har dokumenterats. En av filmerna bryts innan den visar att ett ingripande skett, anser JK.

Nour är öppen med sitt kriminella förflutna och säger att hans tidigare erfarenheter har hjälpt honom att hitta de verktyg han i dag använder för att kunna hjälpa andra att lämna den kriminella världen. Han vet själv vad han saknade i sitt liv och vad han hade behövt för att inte hamna där han en gång gjorde.

Han ångrar däremot alla tillfällen som han utsatt människor för psykiskt lidande.

– Jag trodde på den tiden att så länge jag inte skadade någon fysiskt så var det ingen fara. Men med tiden så har jag insett att även det psykiska kan få skador.

Nu hoppas Nour Habib att polisen ska inse att hans gamla liv är historia.

– Jag har verkligen lämnat det gamla livet bakom mig men ibland känns det som jag lever lika övervakad som i fängelset fortfarande. Min familj gav mig en chans till och den chansen har varit min drivkraft att inte gå tillbaka till det livet. Min önskan är nu att även polisen inser att jag är på samma sida om lagen som dem.

LÄS MER: Polisen: ”Vi ska inte trakassera folk”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan