Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ängelholm

Ängelholms flygplats riskerar ebb i kassan

Om affärsresorna inte tar rejäl fart riskerar Ängelholms flygplats att få en tillfällig likviditetsbrist till våren.

Flygplatsbolaget ägs sedan ett drygt år av sju kommuner i nordvästra Skåne.

Bild: Björn Lilja

Annons

Efter en tuff vår kom flygresandet igång igen. Ängelholms flygplats ökade passagerarantalet och uppnådde drygt 13 000 resande under juli. Det motsvarar 50 procent av antalet resande för två år sedan, före pandemin, och är bättre än prognosen.

Privatresor stod för den största delen och kulminerade under semesterperioden. Affärsresorna har däremot inte kommit igång. coronarestriktionerna förlängde hemarbetet och sköt möten, konferenser och mässor på framtiden.

Annons

Annons

– Vi har fått en förskjutning i tillväxten på grund av andra vågen. Det gör att läget är känsligare nu, säger Ulf Svensson tf flygplatschef.

Resandet måste öka betydligt under hösten om prognosen ska hålla och ekonomin gå ihop. Risken finns att det uppstår en tillfällig likviditetsbrist under våren, att flygplatsen inte har pengar att betala kostnaderna med.

Vad innebär det?

– Kommunerna har åtagit sig att lösa det med lån. Det finns en ordning för det. Pandemins andra våg slog extremt hårt, men återhämtningen i somras var bra och det ser positivt ut inför hösten, säger Ängelholms kommunalråd Robin Holmberg (M), som även är ordförande i det kommunala ägarbolaget där sju kommuner ingår.

De sju ägarkommunerna är, förutom Ängelholm, Helsingborg, Klippan, Höganäs, Båstad, Bjuv och Perstorp.

Under sommaren har tre flygbolag trafikerat Ängelholm. Stockholm har varit huvuddestination och sommarflyg har gått till Visby och Sälen. Nyligen valde Air Leap att lämna Ängelholm.

– Ja, de tar en paus. Det har en viss betydelse. Men SAS och Bra fortsätter flyga till Arlanda respektive Bromma. De följer marknaden och behovet, säger Ulf Svensson.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy