AnnonsHelsingborgshem

Projekt Rekrytera gav Nimis ett riktigt jobb

När Nimis Abdullah fick veta att han fått jobb, blev han så glad att han dansade runt i lägenheten med sin dotter i famnen.
–Det är tack vare Rekrytera-projektet, utan de som jobbar här hade det inte gått. De är bara helt fantastiska på att hjälpa till, säger han.

Projekt Rekrytera har varit i gång sedan 2015 och ska ses som en brobyggare mellan invånarna på Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal – och potentiella arbetsgivare. Dels ska Rekrytera hjälpa människor att starta sin egen process mot ett arbete och dels ska det fungera som ett stöd för arbetsgivare att kunna rekrytera rätt personal. I projektet finns arbetsförmedlare, coacher, studievägledare, handläggare och även vid behov, läkare. Samlingspunkten är i en kontorslokal på Drottninghög som håller öppet 8-17 måndag till fredag.

Nina Nedeljkovic, brobyggare på Helsingborgshem och Nimis Abdullah har träffats flera gånger i lokalen på Drottninghög. Men sedan Nimis fått jobb så blir det inte fler träffar. "På ett sätt ändå lite tråkigt" menar han.

–Vi är något av ett multiteam, samlat under ett tak, säger Nina Nedeljkovic som är brobyggare på Helsingborgshem. Hon är själv uppvuxen i området och därför känner hon många av människorna som bor här. Vilket är en klar fördel, menar hon.

–Mycket av informationen här sprids från mun till mun, någon känner någon som behöver hjälp vidare och så kommer de hit tillsammans. Eller ja, så var det i alla fall före corona och nu är vi tillbaka igen så smått, säger hon och visar runt inne på kontoret på Drottninghög.

Rekrytera ledde till jobb

Nimis Abdullah kom till Helsingborg 2017 och siktet från dag ett var att hitta ett jobb. Men länge gick det trögt, säger han.

–Jag sökte jobb på jobb men fick inte komma på intervju. Det var först när jag fick hjälp från Rekrytera som jag kom vidare. Handläggarna hade bättre kontakter och ringde mig när de hade något som passade. Ibland kom jag på intervju, jag höll mig aktiv, säger han.

Han har testat många olika branscher och olika tillfälliga projektanställningar.

–Jag har städat, jobbat på lager men det var inga riktiga jobb, bara tillfälliga projekt. Men personalen här gav aldrig upp, de fortsatte ringa om nya möjligheter.

En dag fick Nina och hennes kollegor in en förfrågan om personal från ett fruktföretag. Nimis var den perfekta matchningen, tyckte hon och skickade honom på intervju hos företaget i Bjuv.

Nina Nedeljkovic, brobyggare på Helsingborgshem och Nimis Abdullah utanför lokalen där matchningar och möten sker.

Det föll väl ut. Jobbet blev hans och han startade i juni. Nu pendlar han dagligen med sin bil till Bjuv.

–Det är ett riktigt jobb, med riktig lön. Jag är så glad! När arbetsgivaren ringde och berättade så tog jag min dotter i famnen och dansade runt.

Matchar arbetsgivare med arbetssökande

Nina Nedeljkovic berättar att de i projektet har många arbetsgivare som hör av sig.

–Vi har säkert hundra arbetsgivare i vårt nätverk. När de sedan behöver rekrytera kontaktar de oss och vi kan matcha deras önskemål mot våra klienter.

Hon nämner företag som Postnord, Ica, Ewerman, Lidl och Nowaste.

Nimis har läst många svenskakurser, annars hade han aldrig fått jobb säger han.

–Man måste kunna bra svenska annars är det omöjligt. Jag kan både svenska, somaliska och arabiska. Och lite engelska.

Att språket är en viktig nyckel, håller Nina Nedeljkovic med om. Därför erbjuder också Projekt Rekrytera språkcafé varje vecka. Snart hoppas hon att det återgår till två gånger i veckan som det var före pandemin.

–Vi lär också ut intervjuteknik. Vad krävs för att få ett jobb? Hur ska man vara klädd, hur ska man prata? Sådana saker som inte är självklara för den som inte har vana av att gå på intervju, säger hon.

Eftersom Nimis nu fått ett jobb är han inte längre kvar i ”rullorna” hos Rekrytera.

–Nej, det är som är tanken med oss, att vi ska hjälpa till att slussa ut folk i arbete men sedan går de vidare utan vår hjälp.

Nimis nickar och säger att det är ändå tråkigt att inte kunna komma hit mer.

–Men jag skickar alla mina vänner hit, om de har problem med att söka jobb eller få sysselsättning, tipsar jag dem om att gå hit.

Vilket är annars ditt drömjobb, Nimis?

–Fotbollsspelare! Jag är faktiskt väldigt bra på fotboll men hinner inte spela så mycket nu på grund av att jag har små barn.

Här kan du läsa mer om Rekrytera.

Fakta

Rekrytera-projektet

Rekrytera är ett samverkansprojekt mellan Helsingborgs stad, Arbetsförmedlingen, Helsingborgshem, Försäkringskassan samt Vårdcentral Drottninghög.
Projektet arbetar för att hitta effektiva vägar ut på arbetsmarknaden för boende i nordöstra Helsingborg; Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan