Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Stopp för torskfiske i Sundet: ”Har sagt upp all min personal”

Det blir sänkta fiskemöjligheter i hela Östersjöområdet efter beslut i EU:s jordbruks- och fiskeråd i förra veckan. För Öresunds del betyder det stora nedskärningar i torskfisket – även för fritidsfiskare.

Det finns sedan tidigare ett förbud mot torskfiske i de östra delarna av Östersjön. Efter ett beslut taget av EU-ländernas fiskeri- och jordbruksministrar den 12 oktober har det förbudet nu utökats till även de västra delarna, där Öresund ingår.

Det betyder i princip ett totalt stopp för riktat yrkesfiske på torsk i Öresund under 2022, bara torsk som råkar fångas i samband med annat fiske är tillåtet.

Annons

Annons

Det blir även nedskärningar för hur mycket torsk man får dra upp som fritidsfiskare. Mot tidigare fem är det nu en torsk per person och dag som gäller enligt de nya reglerna, med undantag för lekperioden 15 januari till 31 mars då ingen torsk får fiskas överhuvudtaget.

De skärpta reglerna kommer som ett resultat av uppgifter från Internationella havsforskningsrådet, som under de senaste åren flaggat för att torskbestånden är långt under säkra biologiska gränser.

Förbudet gäller alla länder kring Östersjön och Öresund.

– Det är en fråga om vi kommer att finnas kvar om några år efter detta beslutet. Vi kommer att förlora en halv till en miljon i omsättning om året på grund av detta. Jag har sagt upp alla min personal och kör verksamheten helt själva nu med hjälp av timanställda, säger Niklas Nielsen, skeppare och ägare av turfiskebåtarna i Helsingborg.

Han tror vidare att att torskfisket kommer att upphöra helt i framtiden och räknar inte med något stöd från politiskt håll.

– Det är självklart att något måste göras när torsken blir mindre i antal för varje år. Men det är typiskt politikerna att reagera alldeles för långsamt. De har tillåtit industrifisket att fortgå alldeles för länge, säger Niklas Nielsen.

Tomas Lövström som är skeppare och ägare av Råå turfiskebåtar är också orolig.

Annons

– Detta är mycket illa och kommer att påverka vår verksamhet mycket negativt. Hade man långt tidigare reglerat trålfisket, eftersom det dammsuger Östersjön och Kattegatt på torsk, skulle inte detta förbudet behövas, säger han.

Den låga tillgången på torsk denna sommar räddades av att det fanns mycket makrill och sill. Om det blir så i år är mycket osäkert. Framtiden ser inte ljus ut för fritidsfiskarna kring Öresund, enligt skepparna på turfiskebåtarna.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy