Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Varför vill Moderaterna inte höja pensionerna?”

Den allmänna pensionen i Sverige är låg. För kvinnor ligger den i genomsnitt på 11 800 kronor per månad före skatt. För män ligger den ett par tusen kronor högre. Det har inneburit att Sverige har fått allt fler pensionärer med låg ekonomisk standard, skriver Jan Andersson, vice ordförande i PRO riks och ordförande i PRO Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Dagens pensionssystem håller inte vad som utlovades när riksdagen beslutade om systemet 1994, skriver Jan Andersson. Foto: Frantisek Krejci

Annons

I morgon börjar Moderaternas arbetsstämma i min hemstad Helsingborg.

Många frågor ska avhandlas. PRO – och säkert också landets andra pensionärsorganisationer – undrar vad partiet kommer att säga om pensionerna och pensionssystemet.

Dagens pensionssystem håller inte vad som utlovades när riksdagen beslutade om systemet våren 1994. Då lovade riksdagsledamöterna att den allmänna pensionen skulle ge minst 60 procent av den slutlön som den enskilde pensionären hade. Om tjänstepensionen också räknades in skulle det ge en pension på minst 70 procent.

Idag får nyblivna pensionärer mindre än hälften av sin slutlön i allmän pension. Fortsätter utvecklingen på samma sätt blir den allmänna pensionen ännu mindre framöver.

Annons

Det är inte underligt att alltfler känner oro för sin kommande pension.

Annons

En av de bärande principerna i pensionsöverenskommelsen var att varje arbetad timme skulle synas i pensionskuvertet. Det gör det knappast idag för en stor och växande grupp pensionärer som arbetat över 40 år med låg lön. De får obetydligt mer i pension än om de inte förvärvsarbetat alls. Nu är frågan hur det stämmer med Moderaternas arbetslinje. Ska det inte löna sig att ha arbetat och varje månad avsatt pengar till sin kommande pension?

Den allmänna pensionen i Sverige är låg. För kvinnor ligger den i genomsnitt på 11 800 kronor per månad före skatt. För män ligger den ett par tusen kronor högre. Det har inneburit att Sverige har fått allt fler pensionärer med låg ekonomisk standard. I jämförelse med de övriga nordiska länderna har gruppen växt mer i Sverige.

Pensionärer i Sverige med låg ekonomisk standard har förvisso mat för dagen och tak över huvudet, men de kan inte unna sig något extra. De måste kolla noga vad de har råd med innan de köper sådant som födelsedagspresenter eller julklappar.

Pensionärer som har låg ekonomisk standard får bara behålla en liten del av den pensionshöjning som sker varje år i januari. Pensionärer med hög pension får enbart betala skatt på höjningen, medan personer med låg pension inte bara betalar skatt på höjningen. De får också se att den del av pensionen som utgör garantipension minskar, liksom bostadstillägget.

Som ett av de partier som kom överens om pensionssystemet 1994 sitter Moderaterna i pensionsgruppen, som säger sig värna om pensionssystemet. Samtliga partier som ingår i gruppen, Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, måste vara överens om varje förändring innan den kan bli verklighet. Så är det när det gäller en höjning av pensionsavgiften, den avgift som alla löntagare varje månad avsätter till pensionen. Moderaterna är ett av de partier som blockerar en höjning av pensionsavgiften. Min fråga är nu: Varför vill inte Moderaterna höja pensionerna?

Annons

Annons

Hela pensionssystemet är baserat på de avgifter som betalas in. Idag räcker avgifter inte till att för att betala tillräckliga pensioner. Det vore inget annat än logiskt att höja pensionsavgiften till den nivå som 1994 sades skulle gälla, 18,5 procent av lönesumman. En sådan höjning skulle innebära höjd pension både för kommande och nuvarande pensionärer.

Det är orimligt att en diskussion om förändringar i pensionssystemet inte i första hand sker i riksdagen, utan i en sluten grupp som pensionsgruppen. En sak är att politiska partier samtalar och samarbetar om pensionerna, men det ska ske öppet och inte bakom stängda dörrar.

Alla pensionärsorganisationer i Sverige ser idag det som nödvändigt att pensionerna höjs. Också yngre medborgare och politiska ungdomsförbund börjar engagera sig i frågan.

Pensionärer ska inte betala mer skatt än löntagare. Inte heller de som i förtid tvingats lämna arbetsmarknaden ska betala högre skatt.

Pension är uppskjuten lön och ska därför beskattas som lön.

Jag hoppas att den stämma som Moderaterna håller i Helsingborg lyssnar på de krav som PRO och de andra pensionärsorganisationerna ställer.

SKRIBENTEN

Jan Andersson, vice ordförande i PRO riks och ordförande i PRO Skåne.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy