Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

RS-virus

RS-smittan ökar – regionen går ut med råd till föräldrar

Trycket fortsätter vara hårt på barnsjukvården – just nu ligger 14 barn inlagda på Skånes universitetssjukhus för vård efter att ha blivit smittade med RS-virus. Nu går Region Skåne ut med handfasta råd till nyblivna föräldrar.

Bild: Gustav Sjöholm

Annons

”Det är viktigt att föräldrar får kunskap om hur man minskar risken för smitta”, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

RS-viruset slår framför allt mot spädbarn. Ett litet antal av barnen blir allvarligt sjuka.

Regionens råd handlar om åtgärder som att tvätta händerna, hålla avstånd, undvika att umgås med förkylda personer och på andra sätt skydda de minsta från smitta.

Annons

Annons

”Den årliga RS-epidemin uteblev förra vintersäsongen och avbröts tidigt säsongen 2020 vilket innebär att fler barn än vanligt inte tidigare haft RS och därmed saknar immunitet mot det”, säger Mattias Waldeck i pressmeddelandet.

Vågen av RS-virussmitta slår också mot annan vård.

”Vi har ett fortsatt högt tryck både på akutmottagningarna och på våra vårdplatser. Det innebär att vi tvingats ställa in viss planerad vård för att kunna ta hand om alla svårt sjuka barn med RS-virus”, säger Helena Elding Larsson, verksamhetschef på verksamhetsområde Barnmedicin på Skånes universitetssjukhus i pressmeddelandet.

Region Skåne hänvisar till 1177.se för mer information om hur man skyddar sitt barn från att bli smittat.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy