Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ridsport

93-åringen som hjälpte Fredricson till OS-guldet

Bakom Peder Fredricsons och svenska hopplagets OS-guld ligger oändligt mycket träning och talang. Och tur. Den stod 93-årige Erik Erlandsson från Tomelilla för. Med en speciell magövning och en lyckoamulett hade han ett finger med i spelet.

– De hade ju inget guld innan, men tack vare mig så gick det äntligen, säger Erik Erlandsson.

Det svenska hopplandslaget fick lite oväntad hjälp av Erik Erlandsson i Tomelilla under OS.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Annons

Den riktigt skarpsynte har kanske lagt märke till ett litet silversmycke på världsettan Peder Fredricsons tävlingskavaj. Det är en lyckoamulett med tagel från hans guldhäst All In som han fått av Erik Erlandsson från Tomelilla.

– Nu rider han alltid med den och den ger honom tur, säger Erik Erlandsson.

Erik Erlandssons lyckoamulett satt fastnålad på Peder Fredricsons kavaj under OS.

Bild: Bildbyrån

93-åringen är en av Peder Fredricsons mest hängivna supportrar, och sedan några år tillbaka är de även goda vänner. Men hur började allt?

Den första amuletten han gjorde var från hans egen häst, Aladdin. Erik Erlandsson har varit hästhandlare hela sitt liv och blev på 60-talet förälskad i arabiska fullblod och startade upp Möllebackens arabstuteri i Tomelilla. Under en resa till Polen hittade han en ilsken cirkushingst som han köpte och sedan betäckte med ett gammalt sto hemma. På så vis kom Aladdin till och han blev världens bästa arabiska fullblod som har hundratals avkommor som fått massvis med priser.

Annons

Annons

Nu rider han alltid med den och den ger honom tur.

Redan innan fölet kommit till världen marknadsförde han det stenhårt, för han hade på känn att det skulle bli världens bästa häst.

– World Arabian Horse Organizations tioårsjubileum 1974 hölls i Malmö och alla gäster bodde på Savoy. Då bad jag en flicka jag kände i receptionen där att ställa in en bild på hingsten i allas rum, för att alla skulle veta att det skulle bli något speciellt av det fölet.

Kortet med Aladdins pappa som Erik Erlandsson placerade ut på hotellet Savoy i Malmö för att marknadsföra sin kommande stjärna.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

En cirkushingst och ett gammalt sto, varför trodde du att det skulle bli så speciellt?

– Det sitter här inne, säger han med ett leende och pekar på huvudet.

1975 föddes Aladdin. Och precis som Erik Erlandsson förutspått så blev han något alldeles extra. Som treåring såldes han till USA, och han värderades sedan till över 100 miljoner kronor.

– De kom hit och tittade på honom och jag berättade hur mycket han kostade. Men de sa ”nehej, så mycket har vi aldrig betalat för en häst” och jag svarade att det var för att de aldrig haft världens bästa häst tidigare.

Att Aladdin skulle bli en stjärna visste Erik Erlandsson innan fölet ens var fött menar han.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Lösningen blev att Erik Erlandsson leasade ut Aladdin. Han såldes i 50 andelar, som köptes och såldes precis som aktier.

Annons

– När han var tre år kostade en andel 50 000 dollar. Sedan steg den och när han var nio år kostade en andel 350 000 dollar.

Aladdin gick bort 35 år gammal 2010, och då fick Erik Erlandsson hemskickat en bit av hans man. Då bestämde han sig för att göra amuletter med Aladdins tagel i. Dessa finns i begränsad upplaga, bara 99 exemplar. Ungefär hälften har fått en ny ägare, och två av dessa har hamnat hos kungafamiljen. Drottning Silvia och prinsessan Madeleine är ägare till varsin Aladdin-amulett.

Annons

På väggen hänger en bild på Aladdin. Nedanför är samlade urklipp med ”the Royal Club”. Drottning Silvia och prinsessan Madeleine har varsin amulett, och även den skånske greven Carl Piper.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Men det var inte bara Peder Fredricsons amulett som bringade lycka under OS i Tokyo. Erik Erlandssons morgongymnastik kan ha hjälpt det svenska guld-laget en bit på traven.

– Jag lägger mig på golvet och känner att jag ligger rätt först, för detta är en prestation som är ur-jäklig. Sedan lyfter jag hälarna från marken en bit och håller där. Så gör jag varenda dag, i tolv minuter.

Och detta ger tur till Peder Fredricson?

– Javisst! När det var olympiad där borta så låg jag i femton minuter, och när de skulle upp i lagtävlingen så la jag på tre minuter till. 18 minuter blev det, jag trodde jag skulle dö.

Mycket riktigt så står det antecknat i almanackan i köket att just den dagen som Sverige tog sitt första OS-guld i hoppning på 97 år så höll Erik Erlandsson fötterna uppe från klockan 08.59 till klockan 09.17.

Annons

– Jag smsade Peder innan de red att jag lyft hälarna och även lagt till tre minuter för att inspirera dem. Han svarade att han hoppades att deras prestation blev likvärdig, och det blev den ju!

Det har ju gått bra när jag ridit med den. Nu vill jag inte vara utan den

Hur kommer det sig att du började med det?

– Jag är ju gammal och jag tyckte att huvudet hängde fram lite, så jag ville få bättre hållning. Så då började jag med det och så har jag fortsatt.

Har du alltid varit såhär skrockfull?

Annons

– Ja visst har jag det. Och jag talar med vår herre, ber ”Gud som haver” och säger till honom att jag vill dö frisk. Och jag börjar bli lite orolig för nu är jag ju frisk. Jag har haft två hjärtinfarkter och mycket annan skit, men nu mår jag toppen!

Erik Erlandsson bor kvar i Tomelilla där han tidigare drev ett arabstuteri.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Han var den förste att åka och gratulera Peder Fredricson när han blev världsetta, och när Sydsvenskan träffade hoppstjärnan samma dag så berättade han om lyckoamuletten han fått av sin vän.

– Jag är inte så skrockfull av mig, men det har ju gått bra när jag ridit med den. Nu vill jag inte vara utan den, sa Peder Fredricson då.

Erik Erlandsson lovar att hålla i med magträningen för att det ska gå bra för hans vän även i fortsättningen, och det han får ordentlig uppskattning för.

– Peder har skrivit ett sms till mig där det stod ”du är min favorit”. Kan du tänka dig det? Att man kan vara favorit till den som är Sveriges eller kanske världens största favorit? Det är inte klokt, säger Erik Erlandsson.

Annons

Fakta

Erik Erlandsson

Ålder: 93 år.

Bor: Tomelilla.

Gör: Har jobbat som hästhandlare och uppfödare i hela sitt liv. Har gjort lyckoamuletter och pins med All Ins tagel i.

Övrigt: Nestor inom svensk arabhästuppfödning och var den som grundade Svenska Arabhästföreningen 1964. Födde upp Aladdin (1975-2010) som blev världens mest betydelsefulla arabhäst.

Läs mer: Världsettan Fredricson: ”Kunde inte slappna av efter OS-guldet”

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy