Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Kvinnor behöver få bättre möjlighet att bli entreprenörer.”

Att så få kvinnor startar tillväxtföretag är ett problem. När den fulla kraft som behövs för nya innovationer inte utnyttjas begränsas möjligheterna att lösa viktiga samhällsutmaningar. Det skriver företagare, forskare och investerare.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jeanette Andersson, vd för startuphuset Minc, vid 2020 års upplaga av Nordic Female Investor Meetup.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

En försvinnande liten del av de investeringar som sker i Sverige går till bolag som ägs av kvinnor.

Dagens industri publicerade nyligen sin årliga rapport över svenska techmiljardärer, alltså människor som tjänar sina pengar på digitala affärer och teknik. På listan finns 81 personer, endast tre är kvinnor.

Det låga antalet kvinnliga ägare uppmärksammades också i SVT:s program Ekonomibyrån om svenska unicorns, framgångsrika snabbväxande bolag värda mer än en miljard dollar.

Sverige har internationellt sett högt anseende som innovationsland med flera snabbväxande bolag. Och det finns utrymme för mer och fler, men möjligheterna hålls tillbaka av att kvinnliga företagare inte får tillräckligt finansiellt stöd.

Annons

Anledningarna är många:

• Idag går endast 1 procent av investeringarna till kvinnliga entreprenörer, något som i princip varit oförändrat sedan Dagens industri började sin kartläggning av riskkapitalinvesteringar i Sverige 2017.

Annons

• Normer och beteenden, en könssegregerad arbetsmarknad och tillgång till sociala nätverk utgör hinder för kvinnor att börja driva bolag.

• För att starta företag är det viktigt att ha kunskap om att driva bolag, fånga affärsmöjligheter och ha branscherfarenhet. Män tenderar att ha en högre tilltro till sin egen förmåga att driva bolag än kvinnor. Att kvinnor dessutom har annorlunda nätverk där det råder brist på förebilder gör att de i mindre utsträckning tänker att de kan bli entreprenörer. Kvinnliga investerare är dessutom mer benägna att investera i kvinnliga entreprenörer än vad manliga investerare är.

Det finns tecken på att utvecklingen går åt rätt håll. Andelen riskkapital till mixade team, grupper som består av både män och kvinnor, har enligt DI Digital, Dagens industris sajt om digitalt näringsliv, tech och startups, ökat.Innovationsmyndigheten Vinnova har börjar kartlägga könsfördelning när det gäller vem som äger de företag som söker bidrag. Andelen kvinnor som investerar i nya företag ökar också, något som syns i startuphuset Mincs investeringsbolag Fast Track Capital, där 40 procent av investerarna är kvinnor.

Men utvecklingen går för långsamt och fler måste göra mer. Kvinnor behöver få bättre möjlighet att bli entreprenörer genom att:

• Entreprenörskap görs till en del av utbildningen, både på gymnasiet och på högre nivå.

Annons

• Statligt finansieringsstöd bättre anpassas så att det når kvinnor.

Annons

• investerare i större utsträckning ställer krav på mångfald och hållbarhet.

• Fler kvinnor med kapital behöver ta plats som investerare, bli affärsänglar som satsar pengar och kunskap i nystartade, växande företag. Genom förebilder och mentorer skapas en anda av att allt är möjligt med hjälp av hårt arbete.

• Företagsinkubatorer satsar mer på att nå kvinnliga entreprenörer som då kan dra nytta av nätverk och inspirera varandra. Blandade grupper presterar bättre, fattar bättre beslut och har dessutom större förmåga att attrahera talanger. För att inspirera fler kvinnor till entreprenörskap och investeringar anordnar Minc den 27 oktober Nordic Female Investor Meetup.

Att så få kvinnor startar tillväxtföretag är ett problem. När den fulla kraft som behövs för nya innovationer inte utnyttjas begränsas möjligheterna att lösa viktiga samhällsutmaningar.

SKRIBENTERNA

Jeanette Andersson, vd för startuphuset Minc och affärsängel

Nicolina Fransson, vd och grundare av bolaget Ommej

Emma Heikensten, forskningsledare vid Ownershift

Cecilia Hedenborn, affärsängel

Eva Hultman, affärsängel

Anna Langåker, affärsängel

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy