Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönika

Vem är mäktigast i nordvästra Skåne? Tipsa oss!

Text

För sjunde året i rad publicerar vi Maktlistan.

Nu vill vi ha er hjälp att lista de hundra personer som kan anses haft störst inflytande i nordvästra Skåne under året som gått. 

Vem är det som har makt då?

Politiker är ofta de första man tänker på. De är valda av oss alla för att ta hand om de stora besluten. Men makt är så klart mer än det. I näringslivet finns personer som har stor påverkan på många nordvästskåningars arbete medan opinionsbildare utövar en annan sorts makt.

Listan har genom åren dominerats av just politiker, näringslivstoppar, höga tjänstemän, nöjesprofiler och idrottsförebilder. Under många år abonnerade Peter Danielsson på listans förstaplats. Som moderat tungviktare och kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg har han haft den tyngsta politiska positionen i nordvästra Skåne. 

Annons

Annons

Men förra året bröts den trenden. Ett år där inget var sig likt. Det blev istället folket som intog förstaplatsen under ett år, som utöver pandemin, präglades av stora lokala beslut och avgöranden.

Med över 96 procent av rösterna och ett mer än 50-procentigt valdeltagande röstade helsingborgarna nej till en försäljning av det kommunala energibolaget Öresundskraft. En minst sagt tydlig signal till de styrande och beslutet att sälja stoppades. För att nämna ett exempel.

Under pandemiåret var det också naturligt att företrädare för sjukvården fick mer och fler framskjutna positioner på listan. Exempelvis gav moderaten och regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson regionpolitiken ett ansikte. Det renderade i en hög placering. Även intensivvårdssjuksköterskan Lisa Hassel fick en hög placering då hon i olika medier blev en röst för sjukvårdspersonalen, som med risk för sina liv, vårdade svårt sjuka coronapatienter.

Och så klart de äkta makarna Anne och Bertil Allard. Kärleksparet och kärlekssagan som inte lät sig stoppas av en pandemi. Med kärleksbrev, slängkyssar och distansdans nedanför balkongen höll de ut i en tid där Anne bodde på Vardaga Pålsjö Park och Bertil inte fick hälsa på. En fin och varm berättelse och som i mitt tycke har sin självklara plats på listan.

Annons

För mig är Maktlistan i mångt och mycket en årskrönika. Den gör inga anspråk på att vara en objektiv sanning utan snarare en berättelse om viktiga händelser och skeenden i vår del av Skåne.

Annons

Därför vill vi också få in dina synpunkter. Vem eller vilka tycker du ska vara med? Vilka och vems historia tycker du har haft påverkan och betydelse för livet i nordvästra Skåne under 2021?

Mejla mig eller eller skicka in via formuläret nedan!

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan