Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Vi är redo att ta vårt ansvar för att trygga Sveriges elförsörjning.”

När Moderaterna i Trelleborg och andra skånska kommuner säger nej till havsbaserad vindkraft, har de också dömt skåningarna till höga elpriser. Det skriver de två centerpartisterna Rickard Nordin, energipolitisk talesperson, och Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det gröna avdrag för privatpersoner som sätter upp solceller, som Centerpartiet har förespråkat, har gjort att utbyggnaden av solceller har ökat markant, skriver artikelförfattarna.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

En rad företrädare för energibranschen efterlyser hjälp från landets politiker för att trygga Sveriges elförsörjning (Aktuella frågor 22/10).

I Centerpartiet står vi redo att ta vårt ansvar, frågan är om resten av riksdagen är beredd att göra samma sak.

Det råder inget tvivel om att Sverige kommer att använda betydligt mer el framöver. Det gör att elpriserna ökar om inte mer el produceras. Och det är något som särskilt drabbar Skåne.

Ett av de största hindren för mer produktion är dagens statliga regelverk. Det tar helt enkelt alldeles för lång tid att få fram olika tillstånd och de godkännanden som krävs.

Annons

Att arbeta för förenklade regler har aldrig varit så viktigt som nu. Men det behövs också andra förändringar.

Annons

Två saker som på kort sikt kan göra störst skillnad är energieffektiviseringar och utbyggd produktion av solel. I Centerpartiets budget för 2022 finns tydliga förslag för båda.

Det gröna avdrag för privatpersoner som sätter upp solceller, som Centerpartiet har förespråkat, har gjort att utbyggnaden av solceller har ökat markant. Att vidga avdraget till investeringar i energieffektivisering och smarta hem-lösningar skulle dra ner de summor människor behöver betala för att få el till sina bostäder. Centerpartiet vill också se generösare avskrivningsregler för företag som energieffektiviserar.

Våra förslag kan klubbas av riksdagen redan under hösten om viljan finns hos en majoritet av ledamöterna. Samma sak gäller avskaffandet av solskatten, det största hindret för utökad utbyggnad av solel i Sverige. Idag beskattas den som producerar solenergi över en viss nivå, även om det är för egen användning. Det gör att många företag låter bli att bygga solceller på hela sin takyta. För att det inte är lönsamt.

Med många soltimmar är just södra Sverige särskilt lämpat för mer solel.

De åtgärder vi föreslår går att genomföra snabbt. Att se över landets elprisområden som företrädarna för energibranschen vill tar längre tid. Men faktum är att en sådan översyn redan pågår, och det är något som vi välkomnat.

När Sydvästlänken nu är på plats finns det möjligheter att slå ihop de två södra elområdena. Att se över Svenska kraftnäts uppdrag och öka takten betydligt i utbyggnaden, som företrädarna för energibranschen förespråkar, är också lovvärt. Det är en förutsättning för att kunna ställa om Sverige. Men det avhjälper inte det grundläggande problemet att Sverige behöver mycket mer elproduktion på kort tid.

Annons

Annons

Södra Sverige har unika förutsättningar för havsbaserad vindkraft. Längs med Sveriges kust finns ansökningar om 400 terawatttimmar, ungefär tre gånger mer än Sveriges nuvarande elanvändning. Det finns alltså enorma möjligheter. Centerpartiet har fått igenom att Svenska kraftnät ska få större ansvar för utbyggnaden av elnät till havs. Nu krävs också ett tydligt uppdrag från regeringen att Svenska kraftnät ska prioritera utbyggnad i södra delen av landet. Regeringen måste också sluta att förhala tillståndsgivningen genom att vägra fatta beslut när det gäller vindkraft

Men allt ansvar är inte regeringens. När Moderaterna i Trelleborg och andra skånska kommuner säger nej till havsbaserad vindkraft, har de också dömt skåningarna till höga elpriser. Det finns inte färdiga projekt och investerare redo för något annat. Nu krävs seriositet från ansvariga politiker i Skåne. Den politiker som säger nej till utbyggnad är också skyldig att redovisa ett svar till sina invånare om vad alternativet är. Att bara säga ”något annat, någon annanstans” är att smita och befästa de höga elpriserna.

Ökad elproduktion påverkar dem som bor i närheten. Centerpartiet är idag det enda parti som föreslår att närboende, inte bara markägare, ska få ersättning när de påverkas.

Det är nu dags att landets politiker kraftsamlar för att säkra ökad elöverföring, ökad effektivisering, mer flexibilitet och förenklade regelverk. I Centerpartiet är vi alltid beredda att sätta oss ned och samtala för att hitta lösningar, frågan är om fler partier är det.

SKRIBENTERNA

Rickard Nordin (C), energipolitisk talesperson

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy