Annons

Annons

Annons

Per T Ohlsson 1958–2021

Han fick göra det han älskade ända till slutet

Text

Per T Ohlsson.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

En vän, kollega och journalist som mer än någon annan personifierade begreppet bildning har lämnat oss.

Det var med oerhört tungt hjärta jag tog emot beskedet att HD:s senior columnist Per T Ohlsson avlidit efter en tids sjukdom.

Per T brann inte bara för kunskapen i sig utan hade också en sällsam förmåga att förmedla den. Med knivskarp och samtidigt fjäderlätt penna tog han med läsaren genom komplicerade politiska skeenden, laddade ämnen och vår tids svåraste frågor, till synes utan ansträngning.

Annons

Annons

Men att få något svårt och komplicerat att se lätt ut är naturligtvis den största konsten av dem alla. Och Per T ägnade oerhört mycket kraft och tankeverksamhet åt de 9000 tecken han levererade varje vecka.

Han var perfektionisten som kunde reta sig i veckor på ett stavfel. Varje tecken och ord var viktigt. Och därför var glädjen lika stor när en formulering satt precis rätt. Många var samtalen där han med förtjusning läste upp ett stycke han var extra nöjd med.

Per T Ohlsson ägnade hela sitt liv åt tidningsbranschen och journalistiken. De allra flesta på Sydsvenskan, bland annat som korrespondent i New York och politisk chefredaktör, men sedan 2016 också på Helsingborgs Dagblad.

Den inbitna Malmöbon kom att gilla Helsingborg, HD och dess läsare. Han var ytterst förtjust över att få stifta bekantskap med en ny läsekrets.

Reaktionerna när han tillfälligt försvann från spalterna i samband med cancerbeskedet var också talande. Många var ni som hörde av er. Något jag vet att han uppskattade mycket.

Jag har haft förmånen att arbeta nära Per T Ohlsson under flera år. Först som redaktionschef på HD och Sydsvenskan och den sista tiden tiden som chefredaktör på HD. För varje samtal vi haft genom åren har jag alltid känt mig lite smartare. Jag tror att jag delar den erfarenheten med många.

Annons

Per T Ohlsson fick ägna sig åt det han älskade ända till slutet. ”Det är skrivandet som håller mig uppe”, upprepade han gång på gång i våra samtal den senaste tiden.

Nu är sista texten och analysen skriven. Nu faller det på oss att förvalta arvet efter senior columnist Per T Ohlsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan