Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Det går inte att bebygga jordbruksmark på samma sätt som tidigare.”

Vi är övertygade om att det går att skapa ett konkurrenskraftigt grönt näringsliv med minsta möjliga klimat- och miljöpåverkan. Nordvästra Skåne behöver inte välja mellan jordbruksmark och hållbar stadsutveckling. Det skriver företrädare för Socialdemokraterna i de kommuner som ingår i samarbetet Familjen Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jordbrukslandskapet är en viktig del av nordvästra Skånes identitet och attraktionskraft, skriver artikelförfattarna. Foto: Arkiv

Annons

En stor del av Sveriges mest högklassiga jordbruksmark finns i Skåne. Samtidigt växer många skånska kommuner. Behovet av nya bostäder och områden för olika verksamheter är omfattande.

Kommunernas behov av utveckling och expansion hamnar ofta i konflikt med en önskan om att bevara jordbruksmark och landsbygd.

Jordbruksmarken är viktig för livsmedelsförsörjning, ekosystemet och för människors behov av rekreation.

Vad som nu krävs är ett hållbart byggande, som på ett bra sätt förhåller sig till - och värnar om - både den värdefulla jordbruksmarken och människors möjlighet till jobb.

Jordbruksmarken behövs för att säkra att Sverige ska kunna ha en godtagbar grad av självförsörjning när det gäller matproduktion. Men den behövs också för bostäder, arbetsplatser, industrier och kommunikationer.

Annons

Annons

Oavsett vad marken används till har politiker ansvar för vad som sker.

I nordvästra Skåne finns stora områden med högklassig jordbruksmark. Det medför utmaningar när landskapet också behöver användas för etableringar av nya företag.

Som kommunpolitiker har vi självklart ett ansvar för hur vi tillåter att våra orter expanderar. Vår ambition är alltid att göra det med så liten klimatpåverkan som möjligt. Det ställer krav på nytänkande. Samtidigt som EU:s, nationella och kommunala miljö- och klimatmål väger tungt har kommunpolitiker också ansvar när det gäller att skapa jobb och försörjning. Det är en svår ekvation där det är hopplöst att uppnå fullständig balans.

Jordbrukslandskapet är en viktig del av nordvästra Skånes identitet och attraktionskraft och den värnar vi om. Därför är det angeläget för oss att beakta och diskutera olika intressen och väga dem mot varandra.

Nordvästra Skåne måste hushålla med jordbruksmarken och använda den befintliga infrastrukturen, vägar och andra transportsträckor, så effektivt som möjligt. Samtidigt behöver den mark användas som har bäst läge och tillgänglighet för den typ av verksamhet som ger regionen tillväxt i ett långsiktigt perspektiv.

För att skona jordbruksmark byggs bostäder i allt större utsträckning på höjden. Det borde fungera att tänka likadant när det gäller infrastruktur och nya företagsetableringar.

Industrier i Sverige tar av tradition mycket mark i anspråk. Kutym har varit att bygga på bredden och inte på höjden. Här behövs nytänkande. Det finns allt att vinna på att ta tillvara olika platsers unika förutsättningar, modern teknologi och kunskap om bygg- och energitekniker som ger ett lågt klimatavtryck.

Annons

Annons

Det är uppenbart att det inte går att fortsätta i samma hjulspår som tidigare. Det går inte att fortsätta bebygga jordbruksmark på samma sätt som tidigare. Samtidigt har politiker en skyldighet att se till att människor har ett arbete att gå till. Att konsekvent säga nej till alla företagsetableringar är därför inget alternativ för oss.

Det är viktigt att de kommunpolitiker som berörs i nordvästra Skåne tillsammans diskuterar en gemensam strategi för mark till bostäder och företagsetableringar.

Vi socialdemokrater är övertygade om att det går att skapa ett konkurrenskraftigt grönt näringsliv med minsta möjliga klimat- och miljöpåverkan. Nordvästra Skåne behöver inte välja mellan jordbruksmark och hållbar stadsutveckling.

SKRIBENTERNA

Ronny Sandberg (S), kommunalråd i Åstorp

Fatmir Azemi (S), kommunalråd i Landskrona

Ingela Stefansson (S), förste vice ordförande i Båstads kommunstyrelse

Jan Björklund (S), kommunalråd i Helsingborg

Arne Silfvergren (S), ledamot i Örkelljungas kommunstyrelses arbetsutskott

Lars Nyander (S), kommunalråd i Ängelholm

Ronny Nilsson (S), kommunalråd i Perstorp

Jan Zielinski (S), kommunalråd i Svalöv

Johan Petersson (S), förste vice ordförande i Klippans kommunstyrelse

Lennart Nilsson (S), kommunalråd i Höganäs

Anders Månsson (S), kommunalråd i Bjuv

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy