Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Vad bör göras på EU-nivå för att bekämpa organiserad brottslighet?”

Både organiserad brottslighet och gängkriminalitet är i stor utsträckning gränsöverskridande, skriver Christian Danielsson, Solveig Wollstad och Anders Sjöberg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vapen som den svenska tullen beslagtagit. Det är viktigt att politiker på alla nivåer lyfter fram vad som bör göras på europeisk nivå, till gagn för brottsbekämpningen i Sverige, skriver artikelförfattarna. Foto: Tullverket

Annons

Gängkriminalitet, grovt våld, skjutningar, droghandel och vapensmuggling. Sverige kommer inte undan den organiserade brottsligheten. Tvärtom ligger Sverige i topp i EU när det gäller antal skjutningar.

Mycket i debatten kring åtgärder handlar om vad som kan göras i Sverige. Men det räcker inte.

Både organiserad brottslighet och gängkriminalitet är i stor utsträckning gränsöverskridande. Därför behövs en tydligare diskussion om den europeiska dimensionen av det brottsbekämpande arbetet och hur det bör vidareutvecklas.

Sedan millennieskiftet har polis och rättsliga myndigheter i EU kommit en bra bit i samarbetet mot den organiserade brottsligheten. Till exempel kan en åklagare numera snabbt begära frihetsberövanden och inhämta bevis i ett annat EU-land.

Annons

Särskilda EU-myndigheter har skapats. De stärker samarbetet mellan polis, åklagare och andra rättsliga myndigheter. Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning Europol stödjer samordningen mellan polismyndigheter och utbyte av underrättelseinformation. Genom Eurojust, Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete, kan åklagare samordna utredningar och genomföra komplexa, samtidiga tillslag över landsgränser.

Annons

Statistiken talar sitt tydliga språk. År 2020 vände sig åklagare runtom i Europa till Eurojust i 9 000 utredningar om grov brottslighet. De handlade till exempel om droghandel, databrott, pengatvätt, bedrägerier, människohandel och terrorism. Över 1,2 miljoner underrättelsemeddelanden delades genom Europol.

Ett konkret exempel på vad samarbetet levererat gäller Encrochat, en krypterad tjänst som användes flitigt av nästan 50 000 kriminella runt om i världen för att planera och genomföra brott.

Encrochat knäcktes av fransk polis. Genom det europeiska samarbetet delades information snabbt med berörda länder, inklusive Sverige. Många planerade mord kunde förhindras och hundratals misstänkta gripas och lagföras. Den mycket starka bevisföringen i svenska domstolar har lett till fällande domar mot ett stort antal gängkriminella.

EU har redan ett verkningsfullt samarbete mot organiserad brottslighet. Men det måste hela tiden utvecklas.

Just nu pågår en diskussion i Europaparlamentet och ministerrådet kring de förslag som EU-kommissionen lade i maj i år inom ramen för en ny EU-strategi för att bekämpa organiserad brottslighet 2021–2025. EU-kommissionen lyfter fram fyra prioriterade områden:

Annons

• Stärka och digitalisera samarbetet på det rättsliga området.

• Intensifiera samarbetet på EU-nivå för att göra effektiva utredningar och upplösa strukturer för organiserad brottslighet.

Annons

• Ta vinster från kriminella som uppkommer genom organiserad brottslighet och förebygga att de omsätts och trängs in i den lagliga ekonomin.

• Anpassa brottsbekämpning och rättsväsende till den digitala världen.

Den nya strategin kommer att resultera i åtgärder som ytterligare fördjupar samarbetet mellan EU:s medlemsländer. Därför är det viktigt att politiker på alla nivåer lyfter fram vad som ytterligare bör göras på europeisk nivå, till gagn för brottsbekämpningen i Sverige.

SKRIBENTERNA

Christian Danielsson, chef för EU-kommissionen i Sverige.

Solveig Wollstad, chefsåklagare och Sveriges nationella medlem i Eurojust.

Anders Sjöberg, chef för det svenska sambandskontoret på Europol.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy