Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Jag klarar inte mer tam, tam, tam – ljudet från Höstljus torterar mig

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Besöker man Höstljus på Sofiero, vilket jag inte gjort än men faktiskt tänker göra, så får man höra O Fortuna hela tolv gånger på en timme. Det menar insändarskribenten. Bilden är tagen vid förra årets Höstljus.

Annons

Tam-tam-tam-tam. Tam-tam-tam-tam. Tam-tam-tam-tam...

Carl Orffs O Fortuna ingår i det mäktiga kör- och orkesterverket Carmina Burana som är komponerat runt 1935 och innehåller många undersköna sånger och toner, en magisk stämning. Men när Sofiero slott under Höstljus kör det i en loop nonstop blir det ren och skär musikförorening, ett körutsläpp, muzak, en tinnitusskapande musikförstörelse som förminskar dess värde. Sången spelas i ett kör, utan avbrott. Utan avbrott. Jag säger det igen, utan avbrott!

Annons

Jag bor cirka 500 meter från slottet och det hela började några dagar före öppningen av evenemanget. Under fem dagar hittills har jag hört tonerna hemifrån cirka 100 gånger, tam-tam-tam-tam, det går mig på nerverna. Det är högt och det hörs även inomhus. När Thåström spelade på slottet, eller när The Ark var där, hördes det mindre härhemma. Och när vinden ligger på från syd, vilken den sällan gör gudskelov, blir det ännu högre.

Annons

Jag förstår inte. Är detta det enda ledmotivet, den enda musiken de ansvariga på Sofiero kunde hitta, som passar evenemanget, är det för att musiken är gratis? Ett ilandsproblem kan man tycka, men det är ju inte bara de boende i närheten som drabbas, utan även alla besökare och anställda. Jag menar, besöker man Höstljus, vilket jag inte gjort än men faktiskt tänker göra, så får man höra O Fortuna hela tolv gånger på en timme. Den körs nonstop, vet inte riktigt när det upphör på kvällen, men före invigningen lät det från tidig eftermiddag till sent, mycket sent. Och nu, denna måndag, låter det än kl. 20, fortsätter nog ett tag till.

Hur är det att jobba i denna förpestade musikmiljö, undrar jag. Uppskattar besökarna denna upprepning? Hur fint än Höstljus är, så är det inte okej att trycka ut samma körstycke i ljudanläggningen tolv gånger i timmen, och spela det så högt att det stör mig 500 meter bort, både inne och ute, och jag förmodar som sagt att även alla besökare på Sofiero störs av upprepningen. Tam-tam-tam-tam.

Annons

Det är enligt min mening inte okej att genom denna maniska repetition förpesta luften med denna musik överhuvudtaget, det dödar musiken och upplevelsen. O Fortuna ger mig i detta fall ingen lycka. Thåström spelade i några timmar, detta pågår i två veckor. Va? Hur tänkte de ansvariga på Sofiero? Så, snälla, variera mera, byt låt och sänk volymen! Jag klarar snart inte mer tam-tam-tam-tam. Det är en musikalisk tortyr, ”musicboarding”.

LP Möller

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy