Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Moderaterna ser ett behov av att höja pensionerna.”

Det snabbaste och mest träffsäkra sättet att stärka ekonomin för pensionärer är att sänka skatten, skriver Maria Malmer Stenergard (M), socialförsäkringspolitisk talesperson och ledamot av Pensionsgruppen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Grundläggande för en god utveckling av pensionerna är att fler kommer i arbete, skriver Maria Malmer Stenergard.

Bild: Anders Wiklund

Annons

Jan Andersson, vice ordförande i PRO riks och ordförande i PRO Skåne, undrar varför Moderaterna inte vill höja pensionerna (Aktuella frågor 20/10). Tyvärr har han fått Moderaternas position om bakfoten.

Moderaterna blockerar inte, som Andersson hävdar, en höjning av pensionsavgiften, den avgift som alla löntagare varje månad avsätter till pensionen.

Annons

Annons

Moderaternas ståndpunkt är sedan en längre tid tillbaka är att en statlig utredning bör titta på om pensionsavgiften bör höjas. Det finns för- och nackdelar med en höjning, och de behöver vägas mot varandra.

Av den debatt som pågår kring pensionerna är det lätt att få intryck att en höjd pensionsavgift per automatik innebär högre pensioner. Men en avgiftshöjning kommer inte dagens pensionärer till del, och gynnar i stor utsträckning dem som har höga pensioner.

Dessvärre har regeringen valt att inte förankra den utredning som tillsatts, i pensionsgruppen, där Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet ingår, utan upphandlat utredningen via en PR-konsult. Pensionsgruppen var varken informerad eller fick möjlighet att delta i hur direktiven skulle utformas.

Moderaterna ser ett behov av att höja pensionerna, framför allt för dem med låga pensioner. Det snabbaste och mest träffsäkra sättet att stärka ekonomin för pensionärer är att sänka skatten.

I Moderaternas budgetförslag för 2022 sänks skatten för pensionärerna med totalt 5,8 miljarder kronor. Regeringen valde istället att sänka skatten betydligt mer för löntagare än för pensionärer. Det borde PRO ha kritiserat.

Grundläggande för en god utveckling av pensionerna är att fler kommer i arbete. Tyvärr har Sverige en regering som konsekvent minskar drivkrafterna till arbete och gör det mer lönsamt att leva på bidrag. Det – om något – bör oroa PRO.

Annons

Annons

SKRIBENTEN

Maria Malmer Stenergard (M), socialförsäkringspolitisk talesperson och ledamot av Pensionsgruppen

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy