Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Inget är förhastat när det gäller planeringen av nästa fasta Öresundsförbindelse.”

Infrastrukturinvesteringar är för viktiga för politiskt spel, skriver Peter Danielsson (M) och Jan Björklund (S), kommunstyrelsens ordförande respektive vice ordförande i Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tack vare att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör diskuterats och utretts i flera decennier kan spaden snabbt komma i marken, så att fler svenskar kan få jobb och sårbarheten i transportsystemet över Öresund kan minska. Foto: Arikv

Annons

Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, hävdar att ”det är förhastat att redan nu peka ut nästa fasta förbindelse över Öresund” (Aktuella frågor 28/10). Att skynda långsamt i planeringen av strategisk infrastruktur är rimligt. Utredningar tar tid. Men inget är förhastat när det gäller planeringen av nästa fasta Öresundsförbindelse.

En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör har utretts i decennier, det handlar om tusentalet sidor av utredning. Danska och svenska staten har presenterat fakta som visar att projektet är genomförbart och skapar stora nyttor i form av bland annat kortare restider, större arbetsmarknad och minskad sårbarhet för tåg- och vägtrafiken mellan länderna. Nästa steg är en lokaliseringsutredning, som bör ingå redan i Sveriges nästa nationella infrastrukturplan.

Annons

Annons

Torkild Strandberg spelar ett spel med höga insatser. Att nu börja senarelägga väl genomlysta, samhällsviktiga infrastrukturinvesteringar till förmån för utredningar av Landskronas förslag Europaspåret, en tunnel mellan Landskrona och Köpenhamn för både gods- och persontåg och för bilar, riskerar att få allvarliga konsekvenser. I potten finns jobb, en robust infrastruktur och åratal – kanske decennier – av nytta som riskerar att gå förlorad för Sverige.

Infrastrukturinvesteringar är för viktiga för politiskt spel.

Om riksdag och regering lyssnar på Torkild Strandberg lägger de en våt filt över planeringen av en robust infrastruktur mellan Sverige och Danmark. Realistiska projekt som en fast förbindelse Helsingborg-Helsingör – eller en metroförbindelse mellan Malmö och Köpenhamn – bör inte senareläggas med åtskilliga år för att Europaspåret ska utredas.

Torkild Strandberg efterlyser en ”faktabaserad debatt”. Problemet är att det är han som saknar såväl faktagrund som förankring i verkligheten. Europaspåret är en enskild kommuns fria fantasi, en vision som saknar stöd på danska sidan. Ingen vill gräva upp Tivoli i Köpenhamn eller leda godstrafik via Köpenhamn C.

Torkild Strandbergs starkaste argument, behovet av ökad godskapacitet över Öresund, håller inte. Öresundsbrokonsortiets prognoser från mars i år visar att kapaciteten på Öresundsbron, både när det gäller tåg- och vägtrafik, räcker till minst år 2050. Däremot behövs fler investeringar på båda sidor Öresund för att den ska kunna användas fullt ut.

Annons

Öresundsbrokonsortiets vd Linus Eriksson har förklarat att ”Vi ser att Öresundsbron i sig har inneburit en utökad arbetsmarknad och är övertygade om att fler förbindelser ger samma effekt. Men att använda argumentet att den nuvarande bron är full ser vi inte stöd för i nuvarande prognosstudier.”

Annons

Öresundsbron kommer inte att utgöra en flaskhals på decennier. Vad som behövs är möjligheter att leda om all person- och godstrafik i nödfall, till exempel om Öresundsbron behöver stängas en längre period. Det behovet finns redan idag.

Tack vare att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör diskuterats och utretts i flera decennier kan spaden snabbt komma i marken, så att fler svenskar kan få jobb och sårbarheten i transportsystemet över Öresund kan minska.

SKRIBENTERNA

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg

Jan Björklund (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Helsingborg

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy