Annons

Annons

Annons

Annons

Den svarta cirkeln

Läs hela granskningen ”Den svarta cirkeln”

Det finns en sida av Helsingborg som få känner till. Där förlorarna sover i smutsiga verkstäder och lagerlokaler. Och vinnarna köper lyxbil efter lyxbil. Skattepengar har i flera år hjälpt till att hålla det parallella samhället under armarna. HD har knutit ihop trådarna i denna ljusskygga värld. Så här ser det ut, det svarta kretsloppet. Här hittar du alla delar i vår granskning.

Han sov bland skyfflarna i ett skjul – utländsk arbetskraft bor i misär

Det finns en sida av Helsingborg som få känner till. Där sover människor i smutsiga verkstäder och lagerlokaler. Rumänske Cornel Nedelcu bodde i en gammal husvagn och jobbade svart för några hundralappar om dagen.

– Jobben längst ner, som ingen annan vill göra. Dem gör vi, säger han.

Läs del 1 här.

Annons

Annons

Chefen har Lamborghini – arbetarna sover på lastpallar

På dagarna river männen från Rumänien asbest runt om i Skåne. På nätterna sover de i industrilokaler på Gåsebäck. Familjen som lockat hit arbetarna har Lamborghini och bor i villa i ett av Helsingborgs mer välbeställda områden. Trots att Skatteverket gång på gång avslöjat dem med svarta miljoner kan verksamheten fortsätta.

Läs del 2 här.

Från källaren till jobb på lasarettsbygget

Företaget låter sina rumänska arbetare bo i en industrilokal. Men får ändå uppdrag på det stora sjukhusbygget i Helsingborg, där skattebetalarna står för notan. Det är inget unikt exempel.

I flera år har en krets av oseriösa och svarta rivningsfirmor fått jobb på minst sex skånska kommuners byggen.

Läs del 3 här.

Efter granskningen har vi publicerat flera nyhetsartiklar och krönikor om ”Den svarta cirkeln”.

Annons

Annons

Till toppen av sidan