Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Det är dags att lyssna till barnen och inte normalisera att äta djur.”

Många människor hävdar att en helt växtbaserad, vegansk, kost är näringsmässigt otillräcklig. Men fakta är att en balanserad växtbaserad kost är näringsmässigt fullgod i alla livets skeden. Det skriver fyra förespråkare för vegansk mat till barn utifrån ett moraliskt och miljömässigt perspektiv.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om man från start vänjer barn vid en viss typ av smak, doft och textur utvecklar de en förkärlek för just den sortens mat. Just därför är det bra att erbjuda barn en växtbaserad kost så tidigt som möjligt, skriver artikelförfattarna.

Bild: Janerik Henriksson

Annons

Nyligen publicerade Journal of Environmental Psychology en studie, Children are unsuspecting meat eaters: An opportunity to address climate change, som undersökt 4-7-åringars inställning till att äta djur och vad barnen kände till om matens ursprung. Majoriteten tyckte inte att det var okej att äta kyckling, kor eller grisar. 41 procent trodde att bacon kom från en växt.

Resultatet är i linje med en tidigare studie från Harvarduniversitet, Children Who Choose Not to Eat Meat: A Study of Early Moral Decision-making, som pekar på att de barn som valt att äta vegetariskt i stor utsträckning gör det av moraliska skäl. Det moraliska dilemmat omnämns ibland som ”köttparadoxen”, den psykologiska konflikt som uppstår mellan köttätande och den moraliska reaktionen på djurs lidande.

Annons

Det är dags att lyssna till barnen och inte normalisera att äta djur.

Annons

Många människor hävdar att en helt växtbaserad, vegansk, kost är näringsmässigt otillräcklig. Men fakta är att en balanserad växtbaserad kost är näringsmässigt fullgod i alla livets skeden. Världens största yrkesförening för dietister och nutritionister, Academy of Nutrition and Dietetics, framhöll det i sina riktlinjer redan 2009.

Den pågående klimatkrisen riskerar att få katastrofala följder för kommande generationer.

En helt växtbaserad kost ger ett betydligt lägre klimatavtryck än en blandad kost. Enligt FN-organet FAO bidrar djuruppfödning till 14,5 procent av all världens totala växthusgasutsläpp. Det är mer än vad hela världens transportsektor står för. Att utesluta animalieprodukter, livsmedel baserade på djur, till exempel mjölk, ost, kött, ur sin kost gör alltså stor skillnad när det gäller klimatet.

I år har FN:s barnkonvention blivit lag i Sverige. Punkt 12 i konventionen inleds med: ”Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet.” Utifrån att många barn inte vill äta djur bör deras röst hörsammas. Deras önskemål är i linje med både klimatmålen och en näringsriktig kost. Som vi ser det saknas en saklig grund för att inte respektera barnens önskemål. Barn bör dessutom informeras om hur djurindustrin ser ut, något som också kan underlätta för barn att komma fram till vad de vill äta.

Att skicka djur till slakt är moraliskt oförsvarligt när det finns klimatsmarta och näringsmässigt fullvärdiga alternativ. Ett motargument är att man med gott samvete kan äta ”djur som haft det bra”. Men är det verkligen okej när det sker i onödan? SVT:s Uppdrag granskning visar att svenska KRAV-gårdar som påstår sig vurma för djurvälfärd vansköter sina djur och dessutom kommer undan med det.

Annons

Annons

En del debattörer hävdar att veganer ”tvingar” sina barn att äta veganskt, något som i sin tur beskrivs som ”onormalt”. Men det är ett bakvänt sätt att argumentera. Om man från start vänjer barn vid en viss typ av smak, doft och textur utvecklar de en förkärlek för just den sortens mat. Just därför är det bra att erbjuda barn en växtbaserad kost så tidigt som möjligt.

Alla föräldrar vill sina barns bästa. Vi har alla fötts in i en värld där tron är att det krävs djur på tallriken för att en måltid ska bli komplett och nyttig. Men idag råder det inget tvivel om att måltider utan djur är bättre för miljön och näringsrika. Bör det inte då vara givet att ge upp den förlegade föreställningen att maten prompt ska innehålla ett dött djur?

De allra flesta barn föds med en empatisk förmåga, något som varit avgörande för vår arts överlevnad. Låt barnen välja att äta i enlighet med sina medfödda empatiska värderingar istället för att indoktrineras till att äta djur.

SKRIBENTERNA

Ajla Stenholtz, leg. psykolog

Martin Smedjeback, fil. kand i psykologi

Christoffer Wärnbring, leg. psykolog

Jon Westman, leg. psykolog

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy