Annons

Annons

Annons

Portad från sjukhusvård

Granskningen på två minuter: Portad från sjukhusvård

När pandemin kom tog läkare i hela Skåne hemliga beslut om att äldre människor inte skulle få vård på sjukhus. Många vårdcentraler tog betalt för möten med patienter och anhöriga som aldrig ägt rum. Det avslöjade HD och Sydsvenskan i vintras. Granskningen avtäckte en vårdskandal som har fått stora konsekvenser.

Text: 

Bertil Nilsson, 89 år, hans fru Siv och hans son Rolf upptäckte att Dr Munira hade skrivit ett utlåtande om att Bertil inte skulle få någon sjukvård - ett papper som hemtjänsten försökte smussla undan.

Bild: Hussein E-lalawi

Annons

HD och och Sydsvenskans granskning ”Portad från sjukhusvård” har nominerats till Stora Journalistpriset som Årets avslöjande 2021. 

Skandalen började med vårdcentralen Sundets läkargrupp i Bjärred. Där beslutade chefen och läkaren Munira al-Saadi under påskveckan 2020 att många äldre personer i Lomma och Kävlinge inte skulle få sjukhusvård om de blev dåliga. 

Utan att prata med de gamla eller deras anhöriga skrev hon in i deras journaler att patienterna inte ska få hjärt- och lungräddning eller intensivvård. I många fall skrev hon att de inte skulle få sjukhusvård om de smittas med covid.

Annons

Bertil Nilsson, 89 år, var en av de drabbade. Hans fru Siv Nilsson upptäckte av en slump vad läkaren hade bestämt.

Annons

– Det är skamligt att de behandlar gamla människor så, säger Siv Nilsson, 90 år.

Doktor Munira Al-Saadi har efter avslöjandet ringt runt till alla som hon nekat sjukhusvård. Hon har också tvingats ändra besluten i journalerna.

Bild: Ingemar D Kristiansen

En annan var Anna-Karins 92-åriga mamma. När hon misstänktes för att ha fått en stroke så sade kommunens sjuksköterska att mamman inte skulle åka till sjukhus – redan innan hon undersökte henne. Anledningen: Doktorn hade bestämt det på förhand, utan att träffa patienten.

Att besluta om behandlingsbegränsningar utan att ha kontakt med patienten och de anhöriga strider mot både patientlagen och Socialstyrelsens riktlinjer.

– Så får det inte gå till! Det är ingen tvekan om att det är fel och förkastligt att göra på det viset, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Sydsvenskan kunde dessutom avslöja att läkaren Munira Al-Saadi tog betalt för de hemliga och felaktiga besluten. Hon låtsades att hon hade haft möten med patienter och deras anhöriga och skickade in uppgifter till Region Skåne för att få ersättning. Under en enda dag rapporterade hon till exempel 34 sådana videomöten. För dem betalade Region Skåne ut 100 000 kronor till vårdcentralen, där Munira Al-Saadi var chef och delägare.

Doktor Munira Al-Saadi säger att hon tog besluten för att avlasta sjukhusvården i Skåne. Hon tyckte att läget var akut när det kom larmrapporter från Stockholm och andra länder om hur belastade sjukhusen var.

– Jag förstår att många riktar kritik mot oss för att vi inte informerade anhöriga och patienter. Det är mycket beklagligt. Jag ber verkligen om ursäkt för det. Men vi hade inte tid att ringa till alla och ha möte med alla. Det var en sådan tid inför den här stormen att vi var tvungna att klara av så många som möjligt, säger Munira Al-Saadi.

Annons

Annons

Och det skulle visa sig att hon var långt ifrån ensam.

Fler läkare och vårdcentraler tog felaktiga beslut om att äldre människor inte skulle få vård på sjukhus som till exempel intensiv- eller respiratorvård. 

Inbäddat innehåll

Pia Allerståls pappa bodde på äldreboende i Svedala och blev på långfredagen 2020 portad från sjukhusvård utan att han fick reda på det. Dagen efter drabbades pappan av covid-19 och fyra dagar senare avled han.

– Jag har varit vaken många nätter på grund av det här. Jag får aldrig tillbaka min pappa. Men jag vill veta vem som bär ansvaret att det kunde hända, säger Pia Allerstål. 

På Sundets läkargrupp fattades besluten om att porta äldre från sjukhusvård. Kommunens sjuksköterskor var närvarande, men patienterna och anhöriga fick aldrig veta något.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Reaktionerna på avslöjandena blev mycket starka och konsekvenserna stora. Region Skåne inledde en egen utredning av hur nitton vårdcentraler hade agerat under ett par dagar när pandemin startade. Resultatet visar att samtliga vårdcentralerna har gjort så allvarliga fel att de tvingas betala tillbaka pengar. Fyra har krävts på miljonskadestånd för att de skadat Region Skånes varumärke. 

Bara under de här dagarna tog vårdcentralerna felaktiga beslut som gällde över 500 patienter. Flera av besluten var också medicinskt felaktiga, vilket betyder att människor portats från sjukhusvård helt utan anledning. 

Annons

Annons

Eftersom mörkertalet kan vara stort har Region Skåne uppmanat alla vårdcentraler att gå igenom samtliga beslut om behandlingsbegränsningar som fattats under våren 2020. 

Efter granskningen har Region Skåne beslutat att alla skåningar ska kunna läsa om det finns beslut om behandlingsbegränsningar på sin sida på 1177.se. Det berör 13 000 patienter.

Region Skåne gör om sitt ekonomisystem för att öka kontrollen av utbetalning av ersättningar. 

Dessutom har en brottsutredning mot två personer på Sundets läkargrupp inletts. 

– Ja, det stämmer att misstankarna gäller bedrägeri med regionens pengar, sade åklagaren Pia Björnsson i förra veckan.

Läs mer

Hemliga coronabeslutet: Äldre portas från sjukhusvård

Så tystade läkaren och Lomma kommun ner att äldre portats från sjukhusvård – på löpande band

Läkaren tog betalt för att porta patienter från sjukhusvård

Annons

Fakta

Beslut om behandlingsbegränsningar

När en människa är svårt sjuk kan läkare ta beslut om behandlingsbegränsningar. Det innebär att sjukvården inte ska sätta in alla resurser för att rädda livet eller behandla sjukdomar. Det kan bero på att läkaren bedömer att patienten inte klarar intensivvård, att det är omöjligt att bota en svår sjukdom, eller att patienten själv tackar nej till en livsuppehållande behandling och hellre vill ha vård och smärtlindring i hemmet.

Socialstyrelsens föreskrifter är mycket tydliga: Sådana beslut ska läkaren ta i samråd med patienten. Då ska läkaren ha ett brytsamtal med patienten och de närstående så att de blir informerade och själva får berätta vilken inställning de har.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan