Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
PRO: ”Demokrati kräver en öppen diskussion.”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jan Andersson är vice ordförande för PRO riks och ordförande för PRO Skåne.

Annons

Ett av de stora problemen med det svenska pensionssystemet är att det för en växande grupp pensionärer inte har lönat sig att ha arbetat, skriver Jan Andersson, PRO.

När undersköterskorna i Sverige kräver högre löner önskar de inte oförändrad lön och sänkt skatt. De vill ha högre lön. Detsamma gäller oss pensionärer när vi vill ha höjd allmän pension. Då vill vi att pensionen ska höjas, eftersom den är för låg.

PRO har tillsammans med övriga pensionärsorganisationer under många år kritiserat att pensionärer fått betala högre skatt än löntagare.

När det nu äntligen finns förslag om lika skatt för både ålderspensionärer och personer som har sjuk- och aktivitetsersättning bör riksdagen anta det, inte fortsätta laborerandet med olika skattesatser för olika grupper.

Det svenska pensionssystemet bygger på att den enskilde betalar in avgifter varje månad när han eller hon förvärvsarbetar. När avgifterna inte räcker till för att ge den enskilde den pension som en gång utlovades bör avgifterna höjas.

Annons

Annons

Idag får en nybliven pensionär inte ens hälften av sin slutlön i pension och därför måste avgifterna höjas. Maria Malmer Stenergard (M), socialförsäkringspolitisk talesperson och ledamot av pensionsgruppen, hävdar att en sådan åtgärd bara kommer framtida pensionärer till del (Aktuella frågor 2/11). Men det går att utforma en avgiftshöjning så att den kommer både nuvarande och framtida pensionärer till del.

Maria Malmer Stenergard är upprörd över att regeringen beställt en rapport utan att förankra det i pensionsgruppen där Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet ingår. Hon vill att all diskussion om pensionerna ska hållas i pensionsgruppen, en sluten grupp där varje förändring måste godkännas av alla parter innan den kan bli verklighet. Sättet att arbeta påminner mer om ett val av påve där den vita röken inväntas än en demokratisk process. Demokrati ska inte ske bakom stängda dörrar där den som vill minst bestämmer. Demokrati kräver en öppen diskussion.

Ett av de stora problemen med det svenska pensionssystemet är att det för en växande grupp pensionärer inte har lönat sig att ha arbetat. De får obetydligt mer i pension än vad de skulle ha fått om de inte arbetat alls.

Annons

Pensionssystemet håller på att utvecklas till ett grundpensionssystem, där det inte har någon betydelse om man har jobbat eller ej. Det var aldrig tanken när riksdagen beslutade om systemet våren 1994. Varje arbetad timme skulle synas i pensionskuvertet. Dagens utveckling är också på kollissionskurs med den arbetslinje som Moderaterna annars brukar tycka är så viktig.

SKRIBENTEN

Jan Andersson, vice ordförande för PRO riks och ordförande för PRO Skåne

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy