Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Kristdemokraterna värnar om vård i livets slutskede.”

Under pandemin har döden kommit nära, kanske både på gott och ont, skriver Per Einarsson (KD), regionråd i Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En fungerande palliativ vård kan bidra till att dödens ögonblick inte bara blir sorgligt utan även ett vackert minne, skriver Per Einarsson. Foto: Jesper Arvidsson

Annons

Under allhelgonahelgen tänds lyktorna och lyser upp kyrkogårdarna.

Det senaste 1,5 året har varit fullt av förluster av nära och kära i olika åldrar. Mer än  1 800 personer i Skåne har avlidit med covid-19. Alltför många har tvingats ta ett sista avsked.

Nu märks en ljusning. Antalet insjuknade har sjunkit och dödligheten minskat.

Att ta avsked av en närstående är bland det svåraste som finns. Det kan påverka de efterlevandes psykiska hälsa under lång tid.

Annons

Annons

Under pandemin har döden kommit nära, kanske både på gott och ont. I dagens samhälle där människor lever längre har många blivit bra på att hålla döden borta. Den har blivit något främmande och skrämmande. Men det är viktigt att prata om döden.

Forskning visar att samtal om döden hjälper den döende och de anhöriga att förbereda sig inför livets slutskede. Det är en stor tröst för anhöriga att veta att den döende har det bra och fått påverka sin sista tid i livet.

Kristdemokraterna har alltid värnat om vård i livets slutskede, den palliativa vården. Redan under förra mandatperioden när de rödgröna partierna stängde flera palliativa vårdplatser i Skåne, motsatte vi oss det.

Det dröjde till september i år innan de palliativa vårdplatserna i Trelleborg öppnade igen. Det är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte.

Kristdemokraterna vill att alla som behöver och önskar palliativ vård ska få det. Den palliativa vården behöver utvecklas och även driftsformen ska kunna varieras.

Trots att människor ofta försöker undvika att tänka på döden vet vi att den en dag kommer att drabba oss.

En värdig palliativ vård med personal som stöttar i samtal inför döden och anpassar vården efter patientens önskemål kan göra den sista tiden lättare.

Annons

Den sjuka ska vistas i en trygg miljö. Det kan handla om möjligheten att få vara utomhus eller att någon närstående är där.

En fungerande palliativ vård kan bidra till att dödens ögonblick inte bara blir smärtsamt utan även ett vackert minne.

Annons

SKRIBENTEN

Per Einarsson (KD), regionråd och gruppledare i Region Skåne.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy