Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Det är tydligen bara trevligt att fler ger sig ut för att döda djur

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

När ska vi någonsin förstå att naturen inte bara är tummelplats för en viss intressegrupp. Den tillhör oss alla. Det skriver Rolf Orrling.

Annons

Så har då en nöjesjägare lyckats döda en 14-taggare på Hallandsåsen. Denna händelse beskrivs i NST 26/10 som en spännande och allt igenom positiv upplevelse som fyllde jägaren med stolthet och glädje. Han har fällt sin drömälg, står det att läsa!

Sorg, vämjelse och vrede är de känslor jag får av att läsa om detta. Nu har alla vi andra fråntagits möjligheten att glädjas över att bara få se denna ståtliga älgtjur. Uppenbarligen finns här ändå ett litet uns av skuldkänsla eftersom man inte vågar skriva namnet på jägaren.

När ska vi någonsin förstå att naturen inte bara är tummelplats för en viss intressegrupp. Den tillhör oss alla.

Den som vill sätta sig in i vad som är rätt eller fel beträffande nöjesjakt möts av en snårskog av argument beroende på vilka intressen man företräder. I Sverige anser man exempelvis att vi inte bör ha mer än 300 vargar. I både Tyskland och Spanien med 10 gånger fler invånare och betydligt mindre fri natur anser man att cirka 1 500 vargar är hanterbart.

Annons

Annons

Jägare i norra Värmland klagar på att där finns för få älgar. Skogsbolagen anser att vi har för många älgar. Nyplanterad skog blir lidande. Älgen är bra för skogen, den äter sly, anser man på annat håll. Räven är bra på att hålla efter rådjursstammen. Björnen hjälper till att hålla älgstammen nere. Varför skjuter man då dessa djur?

Här finns tillräckligt med material för media att sakligt reda ut och skriva om istället för att ständigt hylla nöjesjägarnas bedrifter. Det borde också vara en viktig uppgift för massmedia att med all tydlighet förklara varför varken varg eller björn är farliga för människor. Detta är en myt som lever kvar från forna tiders sagor. Då är det betydligt farligare att själv befinna sig ute i skogen under pågående jakt. Institutet för rättsmedicin i Umeå har tagit fram statistik mellan åren 1970 och år 2000 som visar att 86 jägare under denna period dödats av vådaskott. Utöver dessa har 6 ”icke jägare” av misstag vådaskjutits till döds under ungefär samma period.

Om denna nivå på skador och dödsfall hade funnits inom någon annan fritidssysselsättning hade man i massmedia skrikit efter förbud. En kvalificerad gissning varför så inte är fallet när det gäller jakt är nog att det generellt inom mediaföretagen sitter alltför många nöjesjägare i beslutande befattningar.

Beträffande älgjakten så är nöjesjägare bara intresserade av att få skjuta så många älgar som möjligt, och under begreppet viltvård går det också tydligen att legitimera vilken jakt som helst. Hur det kan gå till visar klagomål från jägare i Värmland, norra Dalarna och Härjedalen. I tidningen Jaktjournalen klagar de på att det knappt finns några älgar kvar. ”Vi har ingenting att skjuta på”! säger en talesman för ett jaktlag! Hur tänker man då! Om det nu finns för få älgar i norr ska man väl rimligtvis inte skjuta de få älgar som är kvar! Kanske är det bara jag som inte förstår. Som icke jägare hade jag i så fall varit tacksam om jag någonstans kunde läsa mig till mer saklig information.

Annons

Annons

Jag anser att massmedia har ett stort ansvar gällande rapportering om jakt. Jägare och jakt framställs nästan alltid i väldigt positiva ordalag. Så kan man bland annat läsa om hur glädjande det är att nu även kvinnor i allt större utsträckning har upptäckt tjusningen med jakt. Med andra ord är det tydligen bara trevligt att ännu fler människor ger sig ut i skog och mark för att döda djur.

I motsats till detta framställs ofta jaktkritiska grupperingar som hotfulla suspekta marodörer vars åsikter inte bör tas på allvar. Jag inser att det är näst intill omöjligt att förändra synen på nöjesjakt och att viss jakt kan vara nödvändig, men i en tid där förutsättningarna för både däggdjur och fåglar hotas och försvinner i rasande tempo borde fokus åtminstone inte ligga på att glorifiera nöjesjakt.

Rolf Orrling

Vejbystrand

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy