RS-viruset fortsätter spridas i Helsingborg, precis som i övriga landet. Viruset har slagit till både kraftigare och tidigare än andra säsonger. Och det är spädbarn som riskerar att drabbas hårdast.
Just nu är det ovanligt hårt söktryck på barnakuten i Helsingborg. En normal oktobermånad söker drygt 500 familjer akut.
I år var det 1 500. Och trycket har fortsatt in i november.
Annons
– Det är framför allt små barn med förkylningssymptom och många har RS-virus, säger Gun Persson, överläkare och tillförordnad verksamhetschef för barn och ungdomsmedicin på Helsingborgs lasarett.
Upp till en fjärdedel av alla barn som lagts in på sjukhuset i Helsingborg de senaste veckorna har konstaterat RS-virus.
Ett barn vårdas just nu på neonatalavdelningens intensivvård i Helsingborg för att få hjälp med andning och mat. Två barn är inlagda på barnavdelningen.
Annons
Det hårda söktrycket på sistone gör att väntetiderna till barnakuten är långa. Sjukhuset har satt in extra barnläkare under kvällar och helger när trycket är som hårdast.
– Vi är vana vid att jobba hårdare när det behövs men när det blir många veckor så är det klart att det tar på krafterna, säger Gun Persson och berättar att många får gå in och jobba extra.
På BB i Helsingborg får alla föräldrar information om RS-viruset och att det är just nyfödda barn som behöver skyddas.
Rådet är att, om det är möjligt, hålla äldre syskon hemma från förskolan de första månaderna.
– Det går mycket infektioner bland barn i förskolan. Om man har möjlighet att hålla syskon hemma så rekommenderar vi det, säger Gun Persson.
Om min bebis är förkyld, hur vet jag när det är dags att söka akut?
– När barnet inte orkar äta eller har svårt att andas. Barn under tre månader med feber bör också söka sjukvård. RS-virus drabbar ju barn i alla åldrar och barn som är ett halvår klarar sig generellt sett bra hemma. Det är de minsta barnen som ofta blir sjukast, säger Gun Persson.
Annons
Har din bebis drabbats av RS-virus och behövt sjukvård? Vill ni berätta? Mejla sofia.schlein@hd.se.
Fakta
Har du en bebis hemma? Så minskar du risken för smitta
• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Var noga med att även syskon gör det.
• Träffa inte andra som är förkylda.
• Undvik sammanhang där du och bebisen möter många människor.
• Begränsa antalet personer utanför familjen som har fysisk kontakt med bebisen.
• Var uppmärksam på symptom hos syskon.
• Håll helst syskon hemma från förskolan första tiden.
Källa: 1177.