Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Överbrygga de orättvisor som finns när det gäller cancerscreening.”   

Region Skåne ligger på sjuttonde plats bland Sveriges regioner när det gäller hur många som deltar i screening för såväl livmoderhalscancer som bröstcancer, skriver Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Region Skåne måste sätta frågan om ojämlik cancerscreening högt på sin agenda, skriver Ulrika Årehed Kågström.

Bild: Christine Olsson/TT

Annons

En person i Fosie i Malmö löper större risk att utveckla cancer än en person i Bunkeflo. Det är den yttersta konsekvensen av den ojämlikhet inom cancerscreening som är påtaglig i Malmö, Skåne och Sverige.

När regionfullmäktige idag, den 9 november, debatterar och fattar beslut om budgeten för 2022 behöver politikerna kraftsamla för att överbrygga de orättvisor som finns när det gäller cancerscreening.    

Med hjälp av screening för bröstcancer (mammografi), livmoderhalscancer (gynekologisk cellprovtagning) och tarmcancer kan vården i många fall upptäcka cancer innan den gett upphov till symtom, och därmed sätta in en mer effektiv och skonsam behandling. Därmed ökar chanserna för överlevnad. Screening räddar liv.

Annons

Annons

Men inte alla vet att screening är viktigt. Cancerfondens rapport Segregerad screening visar att Region Skåne ligger på sjuttonde plats bland Sveriges regioner när det gäller hur många som deltar i screening för såväl livmoderhalscancer som bröstcancer.  

Personer med lägre inkomst deltar i lägre utsträckning i cancerscreening än personer med högre inkomst. Samma trend finns för utbildningsnivå. Det syns också tydligt i människors bostadsort. Personer i exempelvis Malmödistriktet Fosie deltar i lägre utsträckning än personer i distrikt som Bunkeflo eller Västra Klagstorp. 

Skillnaderna mellan olika skånska kommuner är också stor. I Åstorp deltog 60 procent i screening för att upptäcka livmoderhalscancer, i Kävlinge 82 procent.  

Information om screening behöver nå ut till grupper och områden där deltagandet är lägre. För regionerna och vården är det en svår men livsviktig utmaning.

Sverige skulle kunna rädda 194 liv om året om screeningprogrammen för bröstcancer, livmoderhalscancer och tarmcancer nådde samma deltagande som i de kommuner där flest deltar.   

Region Skåne gör mycket när det gäller screening. Det är bra att regionen i år börjat införa screening för tarmcancer. Det har tagit alldeles för lång tid för Sveriges regioner att börja med tarmcancerscreening, och Cancerfondens förhoppning är att Skåne nu ska bygga ut sitt program så snabbt som möjligt.   

Annons

Men mycket mer kan göras. Region Skåne måste sätta frågan om hälsoklyftor och ojämlik cancerscreening högt på sin agenda. Regionen behöver göra analyser av deltagandet och genomföra fler riktade insatser mot grupper och områden med lågt deltagande. Det kan röra allt ifrån utformning av kallelser, till hur tidsbokning fungerar och om det skickas påminnelser eller inte. Insatserna kan vara resurskrävande, som till exempel att ta personlig kontakt med kvinnor som inte deltagit i screeningen på lång tid. Men det är nödvändiga investeringar. De gör att fler människor kan få möjlighet till ett långt och bra liv. 

Annons

Det är oacceptabelt att Sverige har så stora skillnader både mellan olika grupper i samhället och mellan regionerna när det gäller deltagande i screening.  Cancerfonden uppmanar alla regionpolitiker oavsett färg att arbeta systematiskt för att få fler att delta. 

Låt 2022 bli året då politiker på alla nivåer på allvar tar itu med hälsoklyftor som finns inom landet.

SKRIBENTEN

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden. 

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy