Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Nordvästra Skånes kommuner kanske ska göras till en enda?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skånes minsta kommun är Perstorp med 7 465 invånare, att jämföra med Malmös 347 949 invånare. Den största är Stockholm med 949 761 invånare. Däremellan ligger 286 kommuner. Det skriver Eva Kullenberg.

Annons

Idag har Sverige 290 kommuner. Kommunerna varierar mycket i invånarantal, demografi, arbetstillfällen, antal utrikesfödda och – inte minst – arealstorlek. Förutom det bor vi i ett avlångt land med stora variationer i landskapen och vilka kommunikationer som finns tillgängliga.

290 kommuner är för många. Kommunerna kommer inte att klara framtidens utmaningar för framtiden. Varför säger jag det? Därför att det är så. En kommun behöver komma upp i över 40 000 invånare för att ha en chans att klara det som är lagstyrt för kommunerna.

En kommun ska enligt lag ge invånarna förskola, skola, äldreomsorg och hemtjänst. Socialtjänstlagen ska hållas, miljölagar och tillsyn för verksamheter ska skötas, vatten, avlopp och reningsverk ska fungera, parker och gräsmattor ska underhållas och måltider ska serveras i förskola, skola och äldreboenden. Förutom det som är lagstyrt ska också idrott, kultur, badhus, arenor och ishallar tillhandahållas. De inkomster en kommun har är skatterna från invånarna och avgifter som tas ut för servicen som tillhandahålls, inget annat.

Annons

Annons

Hur ska kommunerna få samma förutsättningar för att klara framtidens utmaningar? Det måste bli färre kommuner.

Sveriges minsta kommun till invånarantal är Bjursholm i Västerbotten med 2 394 personer. Skånes minsta kommun är Perstorp med 7 465 invånare, att jämföra med Malmös 347 949 invånare. Den största är Stockholm med 949 761 invånare. Däremellan ligger 286 kommuner. Utmaningarna kommer inte att minska i framtiden – de kommer att öka. Förskolor ska byggas, skolor renoveras och – inte minst – Sverige har en åldrande befolkning.

1863 indelades Sverige i cirka 2 500 primärkommuner. 1930 var det högst i tak med 2 532 stycken kommuner. 1952 ersattes de av 816 ”storkommuner”. 1962 beslutade Riksdagen att en kommunreform skulle ske. Den inleddes 1964 och sammanslagningar skedde 1965, 1967 och 1969. Först 1974 var det mesta avklarat. Det året försvann frivilligheten och de sista fyrtio kommunerna gick upp i större kommuner – mot sin vilja. Allt avslutades 1977, då Bara - under tvång – gick in i Svedala kommun. Senaste kommunsammanslagningen var alltså för fyrtiofyra år sedan. Mycket har hänt sedan dess.

Nu är det dags igen att diskutera frågan på allvar och se till att Sveriges befolkning får en likvärdighet oavsett var i Sverige en bor. Kanske är det lagom med hundra kommuner? Nordvästra Skånes tio kommuner kanske ska bli en kommun? Ska kommuner och regioner slås ihop? Idag upplever jag inte att det förs en diskussion om att arbeta med frågan. De små kommunerna kämpar på, de större vill inte släppa in de små kommunerna med sin – ofta – låga skatteinkomst och dyra utgifter.

Annons

Annons

Prestigen för de lokala politikerna är stor. Det system demokratin idag är uppbyggd på med ”fritidspolitiker” fungerar inte i praktiken längre. Återväxten är låg, populistiska partier och medborgarsamlingar kan få väldigt stor makt över en kommun om politiken inte orkar leva upp till sitt uppdrag – att driva kommunen framåt. Det behövs fler heltidspolitiker som orkar, kan och vill driva frågor framåt för Sveriges bästa. Till exempel att driva frågan om kommunsammanslagningar.

Eva Kullenberg

Ängelholm

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy