Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Presidentkandidaten Eric Zemmour har vidgat utrymmet för trångsynthet och fördomar i den franska befolkningen.”

Kanske har minnena av nazisternas folkmord och Vichyregimens medlöperi bleknat så mycket att till och med en judisk intellektuell kan våga flirta med deras ideologi utan att skämmas, skriver Ian Buruma, författare.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En kvinna går i franska Biarritz förbi en affisch med en bild av Eric Zemmour och texten ”Vår Trump”. Väljarundersökningar ger honom 16 procent i nästa års presidentval.

Bild: Bob Edme

Annons

Den franska journalisten, tv-kändisen och möjliga presidentkandidaten Eric Zemmour har stor framgång med sina extremt reaktionära åsikter.

Zemmour anser att muslimer ska tvingas välja mellan sin religion och Frankrike, att muslimska immigranter ska kunna utvisas och att icke-franska förnamn ska förbjudas. Han hatar ”kosmopoliter” och tror att liberalism förstör franskt familjeliv.

Hittills har Zemmour två gånger dömts för diskriminering och uppvigling. Hans bok Le Suicide français, Det franska självmordet, utgavs 2014 och har sålts i över en halv miljon exemplar i Frankrike. Väljarundersökningar tyder på att han kan få cirka 16 procent av rösterna i presidentvalet nästa år.

Eric Zemmours tankevärld går tillbaka till den franska revolutionen 1789.

Annons

Konservativa katoliker och intellektuella på högerkanten hatade den sekulära republik som följde på revolutionen och liberaler, immigranter och kosmopoliter var i deras ögon givna fiender till deras samhällsideal: etnisk enhetlighet samt kyrkans och familjens auktoritet. Med få undantag var de antisemiter och när den judiske kaptenen Alfred Dreyfus på 1890-talet falskeligen anklagades för landsförräderi, stod de på åklagarens sida.

Annons

Tysklands invasion av Frankrike 1940 gav reaktionärerna möjlighet att bilda den marionettregering i Vichy som Zemmour uttalat sin entydiga uppskattning av. Han har också sagt sig tvivla på Dreyfus oskuld.

Zemmours åsikter skulle knappast förvåna någon om de kom från en agitator på yttersta högerkanten, som Jean-Marie Le Pen. Men Zemmours föräldrar är sefardiska judar och invandrare från Algeriet där de levde bland muslimska berber.

Fransmännen är generellt ovilliga att betona etniska eller religiösa skillnader mellan olika grupper och därför är Zemmours bakgrund tämligen okänd. Men den kan bidra till att förklara hur han fått sina extrema ståndpunkter.

Det finns givetvis inget som säger att en jude inte kan ha konservativa åsikter. Många är passionerat patriotiska men få utanför Israel är särskilt upptagna av var människor är födda. Invandrarfientlighet och uppfattningar om etnisk renhet har ofta drabbat dem själva hårt och kan förklara att judar i USA, till skillnad mot andra minoriteter som irländare, italienare och latinos, fortfarande konsekvent röstar på Demokraterna.

Sedan länge har många judar i förskingringen velat assimileras och försvunnit in i majoritetsbefolkningen. I de flesta minoritetsgrupper handlar det om klass; ökat välstånd lossar banden till religionen och de gamla sedvänjorna. Men även de mest brittiska, franska och amerikanska judiska patrioter brukar stödja sina samhällens öppenhet och ta avstånd från främlingsfientlighet och invandringsmotstånd.

Annons

Annons

I Frankrike är de flesta judar för universella mänskliga rättigheter och andra franska republikanska värderingar. Det gäller till exempel den välkända filosofen Alan Finkielkraut, son till en polsk far som överlevde Auschwitz. Finkielkraut fruktar inte islam mindre än Zemmour, men han är inte nativist och tror alltså inte på medfödda föreställningar. Enligt hans mening hotar islam de liberala, sekulariserade och republikanska idéer som Zemmour avskyr.

Vilka är då Zemmours drivkrafter? Kanske har minnena av nazisternas folkmord och Vichyregimens medlöperi bleknat så mycket att till och med en judisk intellektuell kan våga flirta med deras ideologi utan att skämmas. Eller tror Zemmour att fientlighet mot muslimer kan avleda aversion mot judar? Många franska judar, särskilt sefarder i fattiga bostadsområden, lever i välgrundad rädsla för muslimsk antisemitism.

Zemmour är en extrem anhängare av assimilation och talar oavbrutet om sin kärlek till Frankrike. Inget konstigt med det, men hans rötter hos berberna gör det mera oväntat. Hans inställning är varken unik för Frankrike eller för sefardiska judar. I grannlandet Nederländerna är familjebakgrund i förra kolonin Nederländska Ostindien den enskilda faktor som förenar några av de hårdaste motståndarna mot invandring från muslimska länder.

Geert Wilders som leder invandringsfientliga nederländska Frihetspartiet har delvis asiatisk bakgrund. Det har även en del andra politiker på yttersta högerkanten som är besatta av islammotstånd. Hierarkierna i de forna kolonierna var komplexa. Människor med europeisk-asiatisk bakgrund ville absolut inte uppfattas som asiater och än mindre som muslimer. Många algeriska judar var lika angelägna om att uppfattas som fransmän, eftersom deras liv i en muslimsk omgivning lätt blev otryggt och utsatt.

Annons

Annons

Idag är muslimer i Europa de utsatta, och andra grupper vill inte förknippas med dem. Zemmours fientlighet mot muslimer har gjort honom populär hos en del judar som chockats av islamistiskt våld, som mordet nyligen på en rabbin och tre barn i Toulouse, knivattacken mot en äldre judisk kvinna i Paris och andra våldsdåd.

Han har också vidgat utrymmet för trångsynthet och fördomar i befolkningen.

Jean-Marie Le Pen, Nationella Frontens/Nationell Samlings förre ledare, sade nyligen i en intervju i Le Monde att eftersom Zemmour är jude kan ingen anklaga honom för att vara nazist och att det ”ger honom större frihet”. I förlängningen betyder det: mer svängrum för dem som delar Le Pens åsikter.

SKRIBENTEN

Ian Buruma, författare vars senaste bok heter The Churchill Complex: The Curse of Being Special, From Winston and FDR to Trump and Brexit.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy