Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Uppsägning i protest mot kommunens barnpolitik

Monika Ek har arbetat på förskola i Örkelljunga i drygt fyrtio år. Nu har hon tröttnat på överfulla barngrupper i för trånga lokaler. Hon säger upp sig, trots flera år kvar till pensionen.

– Vi tvingas placera barn och pedagoger i vårt skyddsrum på gården som en nödlösning, säger hon.

Monika Ek lämnar sin tjänst i början av nästa år, trots att hon har flera år kvar att arbeta. Vad hon ska göra härnäst vet hon inte. ”Jag vill inte mer, men jag älskar mitt yrke”.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Förskoleläraren Monika Ek har tröttnat på nödlösningar. I höst har det fattats beslut om ännu en paviljong, överinskrivningar i redan fulla grupper och ständiga omorganisationer av verksamheten för att kunna ta emot nya barn.

Nu har hon sagt upp sig från sin tjänst på förskolan Rapphönan och lämnar förskoleläraryrket som hon älskar, efter drygt fyrtio år inom kommunens barnomsorg och en lång period som verksamhetens huvudskyddsombud.

– Anledningen är de politiska beslut som under mer än ett årtionde dränerat förskolan i Örkelljunga till en verksamhet jag inte längre kan stå för.

I ett öppet brev till utbildningsnämnden i Örkelljunga pekar Monika Ek på flera politiska beslut som försatt förskolan i en akut kris.

Annons

”År efter år landar beslutsfattarnas oförmåga att planera för mer än tre månader framåt i förskolans knä. Nu sker det igen. Det är barn, personal och föräldrar som betalar priset när nödlösningar måste ske för att ta emot de barn som våra politiker aktivt bortsåg från”.

Annons

Monika Ek är besviken på politikens sätt att behandla personal och barn inom förskolan. Hon efterlyser mer luft i barngrupperna och en arbetsmiljö som gör att personalen orkar arbeta heltid.

Bild: Niklas Gustavsson

I februari lämnar hon sin tjänst.

– Var finns barnperspektivet i utbildningsnämndens handlande? Det finns inget sådant perspektiv idag, överhuvudtaget idag.

Jon Strömberg (M), ordförande i utbildningsnämnden, kan inte annat än hålla med.

– Det är ett fiasko. Vi ska inte befinna oss i den här situationen fler gånger. Stängningen av Ängahusets förskola är inget annat än ett misslyckande. Jag tänker inte gömma mig bakom något annat, säger han.

Just nu gör förvaltningen en översyn av kommunens lokaler för att få till en akut lösning. En omorganisation kan bli resultatet, liksom en successivt övertagande av Örkelljunga utbildningscentrums lokaler. Men mer än så kan inte Jon Strömberg säga idag.

– Politiken har fått perfekta spelkort att spela med, men det finns en politisk ovilja att göra den här typen av satsningar på skolbarn. I nuläget är vi extremt trångbodda inom hela skolan men framförallt förskolan, säger han.

Nu krävs det mer långsiktighet för att skapa en trygghet och långsiktighet inom förskolan konstaterar Jon Strömberg.

– Att planera tre månader fram i tiden, det är inte hållbart. Vi måste titta flera år framår för att kunna förse barn, elever och personal med lokaler utan att behöva omorganisera och flytta. Det är ingen som mår bra av det.

Annons

Annons

Idag står 27 barn i kö, platser som ska tillsättas i vinter. På förskolan Rapphönan som redan har fulla barngrupper ska ytterligare 8-10 barn få plats från januari. Ett omöjligt uppdrag menar Monika Ek.

– Våra barn förtjänar långt bättre än detta, säger hon.

Så här skriver Monika Ek i sitt öppna brev till politikerna i utbildningsnämnden:

I juni stängdes förskolan Ängstugan. Redan då stod det klart att tillgängliga platser i kommunens övriga förskolor inte skulle räcka till för barn med behov av omsorg under senhösten och vårterminen -22.

Nu står vi med fulla barngrupper och en kö med i dagsläget 29 barn, främst 1-åringar som har garantidatum från november till januari.

År efter år landar beslutsfattarnas oförmåga att planera för mer än tre månader framåt i förskolans knä. Nu sker det igen. Det är barn, personal och föräldrar som betalar priset när nödlösningar som ännu en paviljong, överinskrivningar i redan fulla grupper och omorganisationer av hela verksamheter måste ske för att ta emot de barn som våra politiker aktivt bortsåg från.

Var finns barnperspektivet i utbildningsnämndens handlande?

Glömde ni att ”I alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa”, barnkonventionen artikel 3, eller satte ni det ekonomiska perspektivet först?

Förskolan ska erbjuda en miljö som är lugn och trygg och som tar hänsyn till barns olika behov. Verksamheten ska vara utformad så att den främjar barns utveckling och lärande. Finns inte förutsättningarna på ett strukturellt plan finns inte heller förutsättningar att få god kvalitet i verksamheten.

Idag har jag lämnat in min avskedsansökan. Anledningen är de politiska beslut som under mer än ett årtionde dränerat förskolan i Örkelljunga till en verksamhet jag inte längre kan stå för. Våra barn förtjänar långt bättre än detta.

Monika Ek, förskollärare i Örkelljunga

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy