Annons

Annons

Annons

Annons

Bränderna på Hedens ip

Götahallen förstörd i brand

Flera styrkor från räddningstjänsten bekämpade en kraftig brand i tennishallen vid Hedens idrottsplats på Planteringsvägen. Elden upptäcktes strax efter klockan 23 av en väktare. En dryg timme senare hade taket rasat in och byggnaden brann med öppna lågor. Ett VMA utfärdades då rök driver in mot bostäder i området.

Robert Forsell, Anders Johansson, Tomas Nilsson och John Söderberg

Text

Bild: Patrick Persson

Annons

Larmet kom till SOS Alarm klockan 23.11. Det var då en fullt utvecklad brand med kraftig rökutveckling. Räddningstjänsten räknar med att vara på platsen hela natten.

– Det är en kraftig brand i Götahallen. Samtliga stationer i Helsingborg är på plats och arbetar med branden, säger Jonas Hemert, inre befäl på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Inbäddat innehåll

Räddningstjänsten har fokuserat på att begränsa brandens möjlighet att sprida sig. Närmast tennishallen ligger dels en annan idrottshall och dels en gammal skola. Vid 01-tiden såg dessa byggnader inte ut att vara direkt hotade av elden.

Annons

Räddningstjänsten sprutar vatten på en intilliggande byggnad för att minska risken att elden sprider sig.

Bild: Patrick Persson

Annons

Fakta

Viktigt meddelande till allmänheten

Viktigt meddelande till allmänheten i Helsingborg i Helsingborgs kommun, Skåne län. Det brinner i en tennishall på Heden i Helsingborg. Kraftig rökutveckling väntas under hela natten. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Meddelande från krisinformation.se

Bild: Patrick Persson

Enligt räddningstjänsten på platsen som HD:s reporter talade med vid midnatt så ska branden först ha upptäckts av väktare. När räddningstjänsten anlände gick de in med rökdykare via dörrar på byggnadens framsida.

– Vi plockade ut dem igen på grund av värmen. Det är helt rökfyllt inne i lokalen och det är så stora volymer så att vi kunde inte lokalisera branden, säger Ronny Lundgren, räddningstjänstens styrkeledare på platsen.

Bild: Patrick Persson

Vindriktningen gör att den tjock röken driver mot nordost där det närmast finns bostadshus utmed Landskronavägen. Det är oklart om några bostäder behövt evakueras.

Kommer ni låta hallen brinna ner?

Annons

Annons

– Ja, mer eller mindre. Just nu handlar det mest om att förhindra att branden sprider sig. Men spridningsrisken har vi under kontroll, säger Jonas Hemert, inre befäl på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Polis har också skickats till platsen. Polisen ska ha sökt med hund runt tennishallens fasad innan branden hade hunnit utvecklats helt.

– Vi är på väg dit. Enligt räddningstjänsten ska det vara en fullt utvecklad brand med kraftig rökutveckling vid en tennishall, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Släckningsinsatsen var enligt räddningstjänsten avslutad vid halv tvåtiden då arbetet gick över i efterbevakning.

– Hallen är totalskadad och ej brukbar. Men vi lyckades rädda angränsande byggnader, säger Jonas Hemert, inre befäl på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Efterbevakningen förväntas pågå in på onsdagsmorgonen.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i branden.

Området vid Hedens ip har under de senaste åren drabbats av ett mycket stort antal anlagda bränder. Under den gångna hösten och vintern anlades flera bränder vid de olika idrottsanläggningarna. Götahallen fick till exempel skador på fasaden och rökskador invändigt efter att någon ställt upp lastpallar utmed en vägg och tänt eld på dessa och ett soprum i september i fjol.

Götahallen har varit hemvist för tennisklubben IS Göta sedan 1987.

Bild: Patrick Persson

Annons

Strax innan midnatt bolmade tjock rök ut från byggnadens tak. Räddningstjänsten hade då avbrutit sina försök att ta sig in i hallen och lokalisera brandhärden.

Bild: Tomas Nilsson

Bild: Tomas Nilsson

Till toppen av sidan