Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Satsa mer på kollektivtrafiken så fler kan välja att låta bilen stå

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det bästa vore om kollektivtrafiken blev helt avgiftsfri. Det menar insändarskribenterna.

Annons

Hej politiker! Det är dags för förändring. Vi har ett Parisavtal att leva upp till. Här är förslag på hur ni kan hjälpa oss alla att komma en bit på vägen. Förslagen syftar till att hjälpa oss alla att låta bilen stå. Som bekant behöver biltrafiken minskas rejält, hur obekvämt och jobbigt det än kan kännas. Idag är det tyvärr alltför vanligt att köra sträckor som är fem kilometer eller kortare, detta är varken hållbart för miljön eller för oss människor.

Att bensinen blir dyrare är en av de viktigaste åtgärderna för att få detta att hända. Givetvis ska det inte straffa de som bor på landsbygden eller de som är låginkomsttagare. Detta kan lösas genom sänkt inkomstskatt för dem det gäller och är bättre än sänkt bensinpris då de själva kan välja vad de vill lägga pengarna på. Sänks i-stället bensinpriset finns inte samma möjlighet till förändring.

Annons

Annons

I kombination behöver kollektivtrafiken bli billigare. Det bästa vore om den blev helt avgiftsfri. Men att bara finansiera kollektivtrafiken räcker inte för ett mer hållbart transportsystem enligt forskare vid Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik. För att det ska bli någon skillnad behövs, enligt dem, både ett fungerande kollektivtrafiksystem och utbyggnad av utbudet.

De menar vidare att dessa åtgärder dessutom behöver kombineras med restriktioner för biltrafiken. Det kan handla om att dela in staden i olika zoner, genom att stänga av vissa gator (ett förslag som i nuläget utreds i Växjö) så att man inte kan köra tvärs igenom stan. Stänga av gator i ena riktningen och göra om till cykelvägar. Gator kan också stängas av vissa tider på dygnet. Fler förslag är högre parkeringsavgifter eller eventuellt någon form av vägtull. Pengarna som kommer in kan i sin tur finansiera kollektivtrafiken.

Det vi skulle vinna på ovan nämnda förslag, förutom minskad klimatpåverkan, är en tystare och lugnare stad där fler gröna ytor kan skapas. Ytor som vi kan använda till stadsodling och på så sätt få tillgång till mer närodlad mat. Genom att fler ställer bilen till förmån för andra färdsätt får vi också renare luft att andas.

Annons

Lena Lövendahl

Stig Broqvist

Sven Broqvist

Jordens vänner

BGW

Birgitta Möller

Gudrun Bergdahl

Hanna Bergström

Jamie Henderson

Jessica Viktorsson

KT

Maja Lanka

Patrik Boström

Petra Nielsen

Sara Rondahl

Tove Wallin

Helsingborgarnas klimatavtal

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan