Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Cancervården kan lära av insatser för covid-vaccination.”

Det är klart att det är lättare att sätta upp en pop-up-station för vaccination än för screening för cancer, men mycket går att göra utanför sjukhusen med ny teknik och nya arbetssätt, skriver Anna Mannfalk (M), regionråd i Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

PSA-prov i form av blodprov för att upptäcka prostatacancer. Foto: Dan Hansson

Annons

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden, uppmanar alla politiker att ta itu med de hälsoklyftor som finns inom Sverige (Aktuella frågor 9/11). Jag håller med. Mer behöver göras.

De som är svårast att nå med förebyggande insatser och screening för cancer bor i områden med sämre ekonomi och lägre förtroende för samhällets insatser. Det är ett misslyckande för den jämlika vård Skåne ska ha och leder till mer sjukdom och förkortad livstid.

Men inom Moderaterna tror vi oss också ha en lösning på det systematiska arbete som efterfrågas. Alliansen, som styr Region Skåne, kan förbättra möjligheterna för fler att ta del av förebyggande vård. Alliansen har redan infört ett sådant systematiskt arbete på ett annat område: vaccinationerna mot covid-19.

Annons

Annons

Cancervården kan lära av de nytänkande insatser som gjorts för att öka viljan att vaccinera sig mot covid-19 och överföra erfarenheterna till screening och självtester mot cancer. Regionens hälso- och sjukvårdsnämnd har också fått det i uppdrag.

I många kommuner i Skåne finns områden där oroväckande få väljer att delta i cellprovtagning och screening. Vid en närmare granskning i större städer visar det sig att det skiljer stort också inom kommuner och mellan stadsdelar. Samma fenomen syns under covid-19-pandemin. När vaccinationerna rullats ut är det samma områden som Cancerfonden pekar på som sticker ut. Andelen som vaccinerar sig kan vara hälften jämfört med där högst andel väljer att vaccinera sig.

I Region Skåne har alliansen tillfört resurser för både analyser av ändrade arbetssätt och nya metoder att nå ut till fler grupper. Det handlar om bättre tillgänglighet på telefon, nya digitala verktyg och framför allt att förebyggande arbete sker i de områden som har lägst täckning.

Sjukvårdsorganisationen har fått uppdaterade riktlinjer för hur mottagningar ska använda digitala verktyg, som sms-påminnelser, på samma sätt i hela regionen. Goda exempel ska spridas och bli standard.

Moderaterna har drivit fram avtal med ideella organisationer om att vaccinera hemlösa och papperslösa, liksom att sjukvården ska involvera ideella organisationer i arbetet med hälsotester och screening för cancer så att det når grupper i utanförskap.

Annons

Region Skåne arbetar i samverkan med kommunerna bland annat genom att personal från vårdcentralerna är ute på skolor, sjukvården sätter upp tillfälliga lokaler och syns nära där människor bor och lever. Samma sak kan göras på många fler ställen i samhället när det gäller förebyggande cancervård.

Annons

Det är klart att det är lättare att sätta upp en pop-up-station för vaccination än för screening, men mycket går att göra utanför sjukhusen – också i cancervården – med ny teknik och nya arbetssätt. Vårdcentralerna har fått särskilda uppdrag med riktade hälsosamtal till olika åldersgrupper. Det är ett mer långsiktigt arbete som kan leda till ökad hälsa och fler friska år för en befolkning som blir allt äldre.

I samverkan med viktiga intressegrupper och lokala företrädare sprider Region Skånes medarbetare också information som är lokalt anpassad.

Alliansen och Region Skåne kommer att följa upp resultaten av alla insatser och är övertygade om att erfarenheterna kommer att få fler att gå på den mammografi de blir kallade till, göra tester för livmoderhalscancer och PSA-prov för prostatacancer samt ta tillvara det screeningprogram mot tarmcancer som nu genomförs.

Nyckeln till att minska hälsoklyftorna är att förebyggande vård finns nära dem som behöver den och att göra det lätt att boka och få en tid inom sjukvården. Så tror Moderaterna att Region Skåne kan komma ett steg närmare den jämlika vård Cancerfonden efterlyser.

SKRIBENTEN

Anna Mannfalk (M), regionråd i Skåne.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy