Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Johan Glans: ”Julen innehåller allt jag tycker om – mysa och äta fet mat”

En julentusiast är på ingång. Johan Glans och tre komikerpolare värmer upp inför julmaten med en turné runt landet, den kommer bland annat till Helsingborg. Och så syns han på tv i december i olika skepnader. ”Alla mina rollfigurer blir skåningar oavsett vad jag spelar”.

Julen firar Johan Glans med ett rejält julkalas i Skåne – med närmaste familjen och mängder av kusiner, mostrar och fastrar. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Annons

Julshower i Lund, Malmö och Helsingborg, Ville Vessla i en ny Ture Sventon-serie och med i två nya specialavsnitt av ”Kvarteret Skatan”.

Johan Glans sover inte direkt bort tiden. Nyss var han med i Hasse å Tage-showerna på Lilla cirkus i Stockholm, han har under året kunnat ses som utomjording i tv-serien ”Home invasion” på Viaplay och i filmen ”Snälla kriminella” i regi av hustrun Sarah Young.

Till julen blir det i alla fall ledigt och som vanligt ett rejält julkalas i Skåne med släkten och mängder av kusiner, mostrar och fastrar.

– Jo, jag är en julentusiast, det är jag verkligen. Jag tycker om att gå in för julen på allvar, den innehåller allt som jag tycker om: att sitta inomhus, mysa och äta fet mat. What's not to like?

Annons

Hela Humorkalasgänget. Johan Glans försäkrar att han inte normalt går i pälsmössa: ”Jag klär inte i hattar. Jag har så litet huvud att det alltid ser ut som om jag ska göra en sketch när jag har hatt på mig.” Bild: Christina Blank.

Annons

Men först — humorshower med Ann Westin, Karsten Torebjer och Christoffer Nyqvist.

– Grunden för detta är standup comedy, alla gör vi varsitt set. Men vi har också gemensamma upptåg i början och slutet och mellan akterna, saker som vi skrivit tillsammans, säger Johan Glans.

– Det kommer definitivt att bli mycket om jul, men inte hela vägen. Vi har försökt prata ihop oss så att vi inte ska snacka sönder julen.

Själv har Johan Glans som vanligt varit ute och testat nytt material på Stockholmsklubbarna, för att se vad som håller. Nya uppslag kommer ofta ur saker som händer honom och familjen.

– Vi skaffade katt härförleden, så nu har jag en massa kattskämt. Man förstorar, ljuger och överdriver, förstås, men fröet är ofta något som hänt på riktigt.

Känner du en press när du skapar nytt material, att du måste förnya dig och eller att det måste bli minst lika bra som förra gången?

– Det är svårt att tänka på det sättet. Idéerna måste komma först, sedan får det bära eller brista. Fast det är klart att jag vill ha en hög lägstanivå. Om jag testar grejer på publik ett par gånger och skämten inte lever upp till en viss standard, då faller de bort naturligt.

– Man provar, behåller det roliga och till slut har man samlat ihop till en timmes material. Sedan kanske man filmar det och sedan börjar man om på ny kula. Att göra nytt är också viktigt för att det ska kännas roligt för en själv och för att uppleva att man utvecklas.

Filmrollerna är många för Johan Glans – snart hörs han som Lille Skutt i filmen ”Bamse och vulkanön”. Foto: Anders Wiklund/TT

Annons

Annons

Johan Glans hämtar inte aktivt inspiration och idéer från kollegor.

– Jag tittar på nästan alla nya amerikanska komiker. Och kommer det en ny special med Dave Chappelle, då ser jag den direkt. Inte för att jag tänker "oh, det där ska jag också göra", det är mest för min egen skull, jag älskar att titta på ny komik.

Fast nånstans kryper väl det du ser in i dig ändå?

– Ja, det är ju det man tänker. Undermedvetet, om inte annat.

Filmrollerna duggar tätt över Johan Glans, som dock inte tar några aktiva grepp, till exempel coachning, för att utvecklas som skådis.

– Därmed inte sagt att jag inte skulle behöva det. Jag har ju inte någon utbildning, så ibland kan jag känna att det kanske finns verktyg jag skulle behöva.

– Men det är bara att kasta sig in i det och fake it till you make it. Att vara skådespelare är ju också att ljuga och låtsas att man är någon man inte är.

Du får väl dessutom gärna roller tänkta just för dig?

– Ofta är det så. Jag kan sakna att jag inte är så bra på dialekter, alla mina rollfigurer blir skåningar oavsett vad jag spelar. Så Ville Vessla är skåning och när jag gör rösten till Lille Skutt i de nya Bamsefilmerna, då blir han också skåning.

Även Ville Vessla blir skåning i Johan Glans skepnad. Foto: Gabriel Liljevall/C More

Den skånska kopplingen fanns också i showen ”Om dessa väggar kunde cykla” där Johan Glans levererade flera klassiska nummer förknippade med Hans Alfredson, bland annat ”Gamle man” och improviserade monologer à la Lindeman. Och visst har Alfredsonarvet påverkat Glans yrkesmässigt.

Annons

– Han var nästan en idol för mig, hans sätt att vara rolig och att prata på. Om man själv är skåning och också har bott i Lund i perioder, då det känns det där så bekant, nästan som en farbror man haft eller någon man känt.

Annons

Johan Glans spelade ihop med bland andra Emma Molin i “Om dessa väggar kunde cykla – en hyllning till Hasse & Tage” på Lilla Cirkus i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Så han har influerat mig väldigt mycket. Kanske mest när det gäller att våga kasta sig ut i grejer, som när jag först var med i ”Parlamentet. Man skulle har modet att börja på en mening utan att veta hur den skulle sluta och så försöka knyta ihop pratet medan det pågick. Fungerar det så bygger man också upp ett självförtroende, en tro på att det ska lösa sig.

Turnén inleds alltså i Skåne. Då blir det rätt självklart att fråga en Eslövspåg om publiken här känns annorlunda än den på andra ställen.

– Jooo… ja och nej. Det är en annan stämning i luften här. Jag bor ju i Stockholm, men tänker ändå att jag åker hem när jag kommer ner. Jag vet inte exakt hur jag ska beskriva det, men det känns bekant att vara där. Och det är alltid roligt, roligast, det kan jag faktiskt säga: det är roligast att uppträda i Skåne.

Slappnar du också av lite extra då?

– Det är lite som att vara fotbollsspelare och spela på hemmaplan. Man känner ett stöd, ett naturligt stöd.

Fakta

Humorkalaset Christmas

Ett turnépaket innehållande Ann Westin, Karsten Torebjer, Christoffer Nyqvist och Johan Glans.

Sällskapet gör tre nedslag i Skåne: på Lunds stadsteater den 25 november, i kongresshallen på Clarion hotell/Malmö Live dagen därpå och på The Tivoli i Helsingborg den 10 december.

I december är Johan Glans också aktuell som Ville Vessla i TV4:s nya Ture Sventon-serie och i två nyinspelade avsnitt av ”Kvarteret Skatan” i SVT.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy