Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Landskrona

”Det häftiga är att man känner att de verkligen bryr sig”

Dåliga betyg satte stopp för drömmen att bli bilmekaniker. Istället för att börja gymnasiet satt Alexander Rosengren hemma. Där blev han kvar, tills han fick hjälp i Landskronas ungdomsprojekt.

Jeanette Höljefors har som coach för unga nytta av att hon gjort väldigt många olika saker i sitt eget yrkesliv. För Alexander Rosengren var det avgörande att han kände att personalen brydde sig om honom – på riktigt.

Bild: Emma Johansson

Annons

När Alexander Rosengren kom in i projektet Unga vidare hade han gett upp tankarna på att plugga.

– Jag har adhd och har alltid haft det svårt i skolan. Men tidigt i mitt liv kom jag på att jag var duktig på att skruva på och laga saker. Jag ville bli bilmekaniker, det var mitt stora intresse, säger han.

Men utan fullständiga betyg, ingen fordonslinje på gymnasiet. Så han kämpade sig genom två år på introduktionsprogrammet – bara för att upptäcka att betygen ändå inte räckte.

Han tillbringade dagarna hemma, utan att göra något. När han skrev in sig på arbetsförmedlingen skickade de honom vidare till kommunens ungdomsprojekt Unga vidare.

Där fick Alexander Rosengren struktur på dagarna igen. Men framförallt möta människor som trodde på honom.

Annons

– Det häftiga är att man känner att de verkligen bryr sig och vill att vi ska lyckas i livet.

Annons

De han pratar om är de två coacherna Jeanette Höljefors och Tomas Hellstrand. Med deras hjälp fick han en praktikplats på en bilverkstad.

– Då kände jag ännu mer hur rätt det yrket var. Men jag kände också att jag inte hade kunskaperna som krävdes. Jag blev sugen på att studera igen. Jag vill kunna utföra jobbet i lika högt tempo som alla andra.

Så han kämpade vidare.

Och kom in på fordonslinjen på Rönnowska i Helsingborg.

Den här dagen är han bara på besök i Unga vidares lokal på Ödmanssonsgatan för att träffa HD och berätta om sin väg ut ur sysslolösheten.

På väg är också Zakariya Faris. Men när han kom in i projektet var han vilsen. Han hade en gymnasieexamen, men visste inte vad han ville. Jobbsökandet gav inget.

”Starkt jobbat – tre jobb på tre veckor. Vi är stolta över dig! Kom ihåg att skriva ut dig från Arbetsförmedlingen nu” säger coachen Tomas Hellstrand som är lika glad som Zakariya Faris när de tar farväl i korridoren.

Bild: Emma Johansson

– Tomas frågade mig: vad vill du plugga, var vill du vara om fem år? Sådana frågor som jag aldrig ställt till mig själv, säger Zakariya Faris.

Dessutom fick han råd om personliga brev och anställningsintervjuer. Till slut kunde han välja bland tre jobberbjudanden. På måndag börjar han sitt nya jobb på ett lager.

– Det känns jättebra. Kul att äntligen komma in i arbetslivet, säger Zakariya Faris, som i framtiden tänker börja plugga ekonomi på universitetet.

Samma sak känner Farahnaz Yousufzai, som fått jobb på ett äldreboende. Hon är från Afghanistan och läser just nu svenska som andraspråk.

Annons

– Tidigare var det jättesvårt att studera för jag tänkte hela tiden på min ekonomi, säger hon.

Annons

Projektet Unga vidare startade i mars 2020 och riktar sig mot unga som varken pluggar eller jobbar. Alla deltagare är hitskickade av till exempel arbetsförmedlingen eller socialtjänsten, hittills 160 personer.

Jeanette Höljefors och Tomas Hellstrand utanför lokalen på Ödmanssonsgatan. Deras mål är att hjälpa unga att hitta rätt i livet.

Bild: Emma Johansson

Många har stora och komplexa problem. De har studsat runt bland olika instanser och inte sällan tappat förtroendet för samhället. För coacherna Jeanette Höljefors och Tomas Hellstrand är det därför viktigast att börja med att bygga en relation och skapa förtroende.

– Vi lyssnar, och lyssnar och lyssnar. När vi har lyssnat färdigt stakar vi ut vägen tillsammans. Vi har tålamod och är nog ganska snälla – men vi ställer krav, säger Tomas Hellstrand.

Det viktigaste är att hitta en långsiktig lösning. Inte att personen tar den snabbaste och kortaste vägen till jobb eller studier.

– Vi har ett ständigt fokus på ungdomen. Vad är bästa sättet att hjälpa till? Vi föreslår lösningar, öppningar, säger Tomas Hellstrand och beskriver det som att alla har en ”startknapp” – man får hitta den.

Han och Jeanette Höljefors lägger mycket tid på att samordna med andra myndigheter och se till att arbetet får ta den tid som krävs.

– Vi försöker samla ihop alla involverade parter: Är vi nu överens om att det här är bra? Kan vi nu låta den här ungdomen få ”vara i fred” och följa den långsiktiga planeringen? säger Jeanette Höljefors och syftar på den som görs inom ramen för Unga vidare.

Annons

Filip Hansson är enhetschef och ansvarar för Unga vidare.

Bild: Emma Johansson

Annons

Hittills har 75 procent av alla deltagare hittat rätt. Resterande har antingen flyttat eller inte medverkat fullt ut i projektet av olika skäl. Enhetschefen Filip Hansson har räknat ut att det sparat minst 44 miljoner kronor åt samhället.

Nu ska verksamheten utökas. Landskrona stad har fått 3,6 miljoner kronor från EU för att öppna ett ungdomscenter. Det ska bygga på samma koncept som Unga vidare men vara öppet för alla mellan 16-29 år – man behöver inte bli anvisad dit.

Landskrona har haft den här typen av verksamhet sedan 2018. Alltid i projektform. Nu finns pengar till våren 2023.

– Under den tiden kommer jag att jobba stenhårt för att vi ska ha kvar det även efteråt. Att man ska se vinsten från stadens sida, säger Filip Hansson.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy