Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Ängelholms sjukhus behandlar patienter med långtidscovid

Patienter med långvariga symptom efter covid-19 behandlas nu på Ängelholms sjukhus. De blir inte botade, men får hjälp med att sakta komma tillbaka till sitt vanliga liv.

Kurator Linge Falk och läkare Maria Nilback tar emot remitterade patienter med långtidscovid från hela Nordvästskåne.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Två dagar i veckan tar rehabiliteringskliniken på Ängelholms sjukhus emot den nya patientgruppen, personer som drabbats av långtidscovid eller post covid.

Trots att månader har gått efter insjuknandet har de kvar svåra symptom som inte ger med sig: hjärtklappning, andfåddhet, koncentrationssvårigheter, svimningskänsla, ångest, hosta, diarré, huvudvärk trötthet ...

Patienterna är remitterade från vårdcentraler i hela nordvästra Skåne där läkare undersökt dem noga för att utesluta andra orsaker till symptomen.

– Vi vet inte allt om covid-19. Men det vi hittills har sett är att symptomen för post covid stämmer överens med efterdyningar av andra svåra infektionssjukdomar som tar tid att hämta sig ifrån, till exempel blodförgiftning, TBE och rejäl influensa.

Annons

Det säger Maria Nilback, läkare i teamet på den nya post covid-mottagningen. Där finns också fysioterapeuten Caroline Krogell och kuratorn Linge Falk.

Annons

De har erfarenheter att bygga på. Sedan våren 2020 har rehabkliniken tagit emot patienter som intensivvårdats på sjukhus med svår covid-19. Med anpassad träning har de fått hjälp med återhämtningen.

Den nya patientgruppen är personer som har klarat sig utan sjukhusvård, men som inte tycks bli friska.

– Vi kommer inte att kunna bota dem, men vi ska hjälpa dem med de metoder vi har att tillgå, säger Maria Nilback.

Det handlar om enskilda samtal, anpassad fysisk träning och diskussioner i grupp tillsammans med övriga patienter.

– Istället för att titta på besvären fokuserar vi på hur vi kan få dem att fungera bättre. Det krävs acceptans för att kunna gå vidare, och man måste ge sig själv den tid det tar att komma igång fysiskt och få hjärnan att fungera, säger Linge Falk.

Flera i patientgruppen är högpresterande och kräver ofta mycket av sig själva. Det finns ingen reservkapacitet när de blir sjuka och att inte bli frisk upplevs som en press. Det kan uppstå liknande hjärntrötthet som efter en stroke eller utmattningsdepression.

– Många beskriver sitt tillstånd som en mobil med dåligt batteri och en laddare som inte funkar. En del blir passiva och blir fysiskt sämre av det. Andra drabbas av bakslag efter ansträngning och tror därför att de har gjort fel, säger Linge Falk.

Annons

Annons

Den första gruppen med sex patienter har avslutat sina fem veckor på post covid-mottagningen och en ny grupp har startat. Men de som lämnat känner sig fortfarande dåliga.

Kommer det att bli någon uppföljning av patienterna?

– Nej, vi kan inte följa upp dem här. Vi har gjort dem medvetna om att kroppen behöver konvalescens och vi har gett dem verktyg till hur de själva kan hantera sina liv. Det är ett långt och målmedvetet arbete som krävs. Effekten av det visar sig kanske först vid årsskiftet, säger Maria Nilback.

Hur vanligt är det att drabbas av långtidscovid?

– Studier har visat att cirka tio procent har långtidsbesvär efter covid-19. Men hur många som remitteras till oss för behandling vet vi inte ännu, säger Maria Nilback.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy