Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Att inte bli frisk efter covid-19 skapar stor stress

Feberattacker, extrem trötthet, yrsel, glömska... Ett år efter covid-19 – och de är fortfarande sjuka. Men värst av allt är att inte bli tagen på allvar.

Martin Törnqvist och Jeanette Albihn har varit patienter på post covid-mottagningen i Ängelholm.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Martin Törnqvist blev sjuk i november i fjol. Det blev två veckor med hög feber. I december var han tvungen att ta sig till jobbet igen, men orkade bara jobba en halvtimme åt gången. Feberattackerna fortsatte i månader efteråt.

De långvariga sviterna av covid-19 gör honom rädd.

– Jag känner mig helt förstörd både fysiskt och psykiskt. Förut kunde jag lätt arbeta tolv timmar om dygnet. Nu orkar jag inte, känner extrem trötthet och en jäkla rädsla för att trilla dit igen, säger han.

Jeanette Albihn plågas av ständig huvudvärk och yrsel sedan i julas.

– Jag var hemma i fem veckor med feber, hosta och en fruktansvärd huvudvärk. Jag provade att börja jobba igen, men efter en vecka och en dag small det till igen.

Annons

Hon har gjort fler försök, men drabbats av nya bakslag.

– Varför blir jag aldrig frisk? Min husläkare är jättebra och har gjort en fysisk genomgång av hela kroppen. Men det känns som om mitt huvud har tagit stryk. Jag har svårt att hitta ord och få sagt det jag vill.

Annons

– Jag trodde jag hade fått alzheimer, säger Martin Törnqvist som också känner igen symptomen.

Han har gått igenom många undersökningar och mött flera läkare som han måste förklara allting för på nytt.

Han känner sig inte tagen på allvar.

– Nonchalansen jag har mött har varit jobbig. Ingen har velat ta ansvar, utom den sista läkaren som tog mig hit, säger han.

Post covid-mottagningen på Ängelholms sjukhus har hjälpt honom med både fysisk och mental träning.

Både Jeanette Albihn och Martin Törnqvist lider av utmattning efter covid-19. Fysisk träning ingår i rehabiliteringen.

Bild: Anders Malmberg

– Läkarna har sagt att vi med våra symptom liknar dem som gått in i väggen. Att inte bli frisk skapar en oerhörd stress, säger Martin Törnqvist.

Att vara långtidssjukskriven passar illa med att driva eget företag. Martin Törnqvist kan inte nog tacka dem som ställt upp och hjälpt honom under tiden.

Fem veckors behandling på post covid-mottagningen har gett honom tro på att han kan bli frisk och att fysisk träning är bra. Men det är gruppsamtalen han kommer att sakna mest. Patienter som upplevt samma saker ger varandra förtröstan och styrka.

Jeanette Ahlbin håller med:

– Att upptäcka att man inte är ensam i det här betyder oerhört mycket. Men jag tror inte att någon av oss har kraft att fortsätta träffarna på egen hand.

Att behandlingen avslutas efter fem veckor ger henne oro. Hon känner sig fortfarande skör och symptomen är kvar. Rädslan för en misslyckad comeback i arbetslivet gnager.

– Jag vill ju ha tillbaka mitt liv, säger hon.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy