Annons

Annons

Annons

krönikaStaffan Sommelius 1944–2021

Marcus Ekdahl
En stor nordvästskånsk tidningsman har lämnat oss

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Som illustratör blev Staffan Sommelius rikskänd, som vd för Helsingborgs Dagblad var han med och tog tidningen in i den digitala eran. En tredje generationens tidningsägare med fokus på både affär och innehåll.

Staffan Sommelius 2010.

Bild: Göran Stenberg

Helsingborgs Dagblads historia och familjen Sommelius är tätt sammanflätade. Banden sträcker sig mer än ett sekel tillbaka och bröts först när affären mellan Sydsvenskan och HD genomfördes 2014.

Farfadern Malte Sommelius blev styrelseordförande för HD 1908, pappan Ove Sommelius blev chefredaktör 1924. Själv axlade Staffan, tillsammans med brodern Sören, hela ansvaret för tidningen efter pappa Ove. 1977 tog Staffan över som vd för tidningen.

Annons

Annons

– Han hade en fantastisk humor och var väldigt enkel att samarbeta med, säger Lars Svensson, tidigare vd på HD. Han minns en tidningsman som kände allt och alla.

Borta bra men hemma bäst. Illustration: Staffan Sommelius

Det var Lars Svensson som tog över som vd när Staffan lämnade posten 1985, men samarbetet var tätt då Staffan fortsatte i rollen som vd för moderbolaget.

1970- och 1980-talen markerade ett skifte i tidningsvärlden. Färdriktningen var inte självklar och enligt Lars Svensson tog Staffan och resten av familjen Sommelius en risk när de stakade ut framtiden för företaget.

Hjälmtvång. Illustration: Staffan Sommelius

– Staffan var ytterst ansvarig för omvandlingen från blytidning till en ny digital teknik. En förändring som var helt avgörande och lade grunden till att HD kom att ligga längst fram tekniskt i Sverige och bli den kvalitetstidning den har blivit.

Han återkommer också till humorn och hur den kännetecknade Staffan Sommelius. I slutet av 90-talet fördes förhandlingar med Sydsvenskan om en försäljning. Men Sydsvenskans bud avfärdades.

Annons

– Staffan tyckte att det var för lågt och svarade att det i så fall får bli utan kvitton.

Måla fan på väggen. Illustration: Staffan Sommelius

Annons

Däremot blev det ett samgående med Nordvästra Skånes Tidningar, rivalen i spridningsområdet. Affären stod klar 2001 och då ägdes de tre editionerna HD, NST och Landskronaposten gemensamt av familjen Sommelius och Ander. En affär där Staffan var drivande, enligt Lars Svensson.

Den humor som Staffan Sommelius visade upp som affärsman tog han med sig i sitt arbete som illustratör för tidningen. Det var i den rollen som nordvästskåningarna kände honom bäst. Runt 10 000 teckningar som illustrerade artiklar och reportage blev det. En imponerande och produktiv karriär som tyvärr tog slut 2008 då en stroke satte stopp för vidare arbete.

Staffan Sommelius blev 77 år gammal. Han personifierade ett stort stycke nordvästskånsk tidningshistoria. Nu har han gått ur tiden.

Tveksam väljare. Illustration: Staffan Sommelius

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan