Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaStaffan Sommelius 1944–2021

Lotta Hördin
Ingenting verkade omöjligt för honom

Det fanns inget han inte kunde fånga i en bild. Lotta Hördin, före detta politisk chefredaktör, minns Staffan Sommelius – dubbel firmatecknare.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Staffan Sommelius blev 77 år, här fotograferad 2010. Foto: Göran Stenberg

Annons

Lotta Hördin, journalist vid Helsingborgs Dagblad 1978-2016 och politisk chefredaktör för ledarsidan 2012-2014.

Staffan Sommelius var tidningsägare och konstnär. Och en man som gav ordet firmatecknare en dubbel betydelse, och som verkade stolt över att kunna presentera sig som sådan.

Teckningarna som publicerades i Helsingborgs Dagblad blev många under årens lopp. De kunde illustrera kortare artiklar eller längre reportage. Efter millennieskiftet och fram till augusti 2008 medverkade han på tidningens oavhängiga ledarsida. En stroke satte stopp för fortsatt samarbete, och det blev plötsligt tomt på ledarsidan.

Borta bra men hemma bäst. Illustration: Staffan Sommelius

Annons

Annons

Det var på ledarredaktionen som vi under ett drygt år (2007/2008) arbetade tillsammans och som jag fick lära känna en lyhörd och kvicktänkt tecknare som med gott humör och så gott som dagligen levererade en teckning till dagens huvudledare.

Den politiska konsten att göra en pudel. Illustration: Staffan Sommelius

När redaktionen möttes på morgonen diskuterades dagens stora händelser, det bollades idéer som så småningom skulle resultera i en huvudledare, två till tre sidoartiklar samt några notiser. När idéarbetet var klart och dagens uppgifter delats ut bland skribenterna kontaktades Staffan, eller så tittade han själv in för att få reda på vad han skulle göra.

Har Dunkers fått vind i seglen? Illustration: Staffan Sommelius

Staffan var ständigt på språng, hade många järn i elden. Han kunde komma till oss från ett ärende och vara på väg till ett annat, ändå lyckades han alltid fånga vårt budskap. Och ingenting verkade omöjligt för honom. Även om det kunde tyckas omöjligt.

Vi hade ju åsikter om mycket i vår värld, vi kommenterade och analyserade stora och små händelser. Men Staffan ryggade varken för storpolitiken ute i Europa eller för lokala frågor, han tog sig an såväl torra opinionsmätningar som mer dramatiska händelser.

Annons

Endast Sverige svensk vapenexport har. Illustration: Staffan Sommelius

Annons

När skribenten satte punkt för sitt alster anlände ungefär samtidigt dagens illustration – och vi kände att vår sida lyfte. En bild säger mer än tusen ord. Ett påstående som vi skrivande människor inte alltid vill skriva under på men nog ligger det en del sanning i det. Vi vet att teckningarna många gånger blev inkörsporten för läsarna. Och det tackar vi för.

Konstnärskapet var viktigt för Staffan Sommelius. Efter konststudier i Köpenhamn på 1960-talet blev det flera separat- och samlingsutställningar. På ledarredaktionen fick vi dela hans glädje över att på 2000-talet delta i den årliga Konstrundan.

Ateljén vid sommarhuset i Stora Hults strand var välbesökt under påskhelgerna och det både sporrade och inspirerade Staffan. På plats fanns också pärmarna med illustrationerna för tidningens ledarsida. I september 2010 arrangerades utställningen ”Staffan Sommelius – tidningstecknare” på Kulturmagasinet på Fredriksdal. Det var HD-medarbetarna Stephan Wagner och Sven-Åke Olofsson, den senare mångårig chefredaktör på tidningen, som stod bakom initiativet. På utställningen visades cirka hundra teckningar från främst 2000-talet. Men Staffans totala produktion av teckningar för tidningen har uppskattats till 10 000.

Piratkopiering pågår. Illustration: Staffan Sommelius

Annons

En som besökte utställningen var den före detta chefredaktören för Aftonbladet, Rolf Alsing, som i sin betraktelse i Helsingborgs Dagblad konstaterade att Staffan Sommelius ”är ingen hårdslående slugger, inte skandalmakare, men hans teckningar saknar verkligen inte udd. Han kan gå bryskt fram ibland, men han är aldrig tarvlig eller grym. I botten på hans verk finns en rätt stor portion försonande humor.”

Annons

Nya valrörelse, nya plakat. Illustration: Staffan Sommelius

Alsing tyckte att en del av de äldre bilderna fortfarande kändes förvånansvärt dagsaktuella. Det insåg vi på ledarredaktionen också och vi kunde återanvända en hel del av bilderna efter det att Staffan inte längre kunde teckna åt oss.

Men precis som Alsing skrev blev det en ”kännbar förlust för Helsingborgs Dagblad ledarsida och dess läsare. Jag tvivlar på att det går att ersätta honom.”

Nej, det gick inte.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy