Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Covidpatienterna i Skåne blir fler – nu lika många som i våras

Spridningen av covid fortsätter att öka i Skåne, och drabbar sjukvården allt hårdare. Inte sedan i maj har covidpatienterna på de skånska sjukhusens vårdavdelningar varit så många som idag.

Arkivbild.

Bild: Johan Bävman

Annons

Fler med covid på sjukhus i Skåne

På tisdagen vårdades 54 patienter med covid på en skånsk vårdavdelning (ej iva). Det är den högsta siffran sedan den 30 maj. Och det är resultatet av en trendmässig ökning som pågått sedan i september på de skånska sjukhusen.

Nästan hälften av dessa covidpatienter (24) ligger på Sus i Malmö.

För femtio patienter kan Region Skåne ange ålder: 21 är äldre än sjuttio år, 16 mellan femtio och sjuttio.

Annons

Fler med covid på iva i Skåne

I Sverige som helhet har covidpatienterna i intensivvården blivit färre. Tisdagens 25 patienter i landet innebär en minskning med sju på en vecka. Arton inläggningar på iva har gjorts de senaste sju dagarna, enligt Svenska Intensivvårdsregistret.

Annons

Sju covidpatienter på iva i Skåne utgör alltså mer än en fjärdedel av samtliga i Sverige, och Skåne svarar för nästan hälften av den senaste veckans nyinläggningar.

Färre vaccinerade i Skåne

I Sverige är 81,9 procent av befolkningen över 16 år fullvaccinerad med två doser.

I Skåne är 79,6 procent fullvaccinerade. Och de vaccinerade blir bara långsamt fler. Drygt tre fjärdedelar av de doser som gavs i Skåne under vecka 45 utgjorde den tredje sprutan till redan dubbelvaccinerade personer.

Arkivbild.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fler testade i Skåne

I förra veckan genomfördes 19 170 covidtester i Skåne. Det var 25 procent fler än föregående vecka.

De nya covidfallen ökade inte lika mycket (plus 18 procent), vilket betyder att andelen positiva provsvar minskade.

I hela Sverige ökar nu testningen, sedan Folkhälsomyndigheten utvidgat sina rekommendationer till provtagning även för vaccinerade.

Mindre spridning än i omvärlden

Spridningen av covid kan mätas som antalet nya fall per hundratusen invånare de senaste 14 dagarna (incidensen). I Skåne ligger den nu på 149, vilket innebär en fördubbling på en månad.

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s senaste uppdatering ligger Sveriges siffra på 93, Finlands på 271, Norges på 556 och Danmarks på 882.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy