Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Diktaturer ska inte tillåtas glänsa genom stora idrottsturneringar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

När de internationella organisationerna låter diktaturer arrangera stora turneringar, hävdar förespråkarna att idrott och politik inte hör ihop. Det är argument som faller på sin egen brist på logik, eftersom dessa länder gör jättelika pr-vinster för sina regimer, med de här arrangemangen. Det skriver Mats Fuchs. Bilden är från en ny arena i Qatar.

Annons

Inför fotbolls-VM i Qatar 2022 blir diskussionen om sambandet mellan idrott och politik högaktuell igen. De ledande beslutsfattarna i de internationella organisationerna IOK och Fifa, som beslutar om vilka länder som ska få arrangera VM och OS, tar ingen hänsyn till vilka regimer som styr de olika nationerna.

Med en så kallad opolitisk grundsyn har man genom åren bland annat låtit den nazistiska regimen i Tyskland få arrangera OS i Berlin 1936 – en olympiad som blev ett gigantisk propagandajippo för det nazistiska partiet.

Kina är ett annat exempel på en diktatur som har fått arrangera Olympiska spel vid ett par olika tillfällen. Arrangemang som också har gett ett land där det inte finns fria val och yttrandefrihet, enorm pr för sin kommunistiska regim.

Annons

Nu har Fifa (Internationella fotbollsförbundet), valt att låta den islamistiska diktaturen i oljelandet Qatar få arrangera fotbolls-VM nästa år. Qatar är ett litet emirat där kungligheten, den så kallde emiren, styr i praktiken allt. Ett beslut om fria val till enkammarriksdagen är uppskjutet på oviss framtid. Kvinnor och hbtq-personer har inte har samma lagstadgade rättigheter som män, och medborgare som är kritiska mot regimen får inte yttra sig fritt.

Annons

Vad som gör det hela ännu värre är förhållandena för de arbetare som bygger arenorna inför fotbolls-VM i Qatar. Det är så gott som uteslutande migrantarbetare som utnyttjas under slavliknande förhållanden med usla löner till extremt tunga och farliga jobb. Cirka 6 500 personer har avlidit under arbetet.

När de internationella organisationerna låter diktaturer arrangera stora turneringar, hävdar förespråkarna att idrott och politik inte hör ihop. Det är argument som faller på sin egen brist på logik, eftersom dessa länder gör jättelika pr-vinster för sina regimer, med de här arrange-mangen. Detta helt utan motkrav på att de måste verka för demokrati, yttrandefrihet och mänskliga fri- och rättigheter.

Nu har Amnesty International skrivit ett upprop mot Fifa och deras brist på ansvar för VM-förberedelserna i Qatar. Glädjande nog har alla klubbar som är kopplade till svensk elitfotboll skrivit under uppropet.

Ett upprop är i och för sig bra, men det är alarmerande att det ens ska behövas. Vi borde istället kräva att Fifa och IOK gör en gemensam lista med kravmärkning på de länder som ska få rätt att arrangera OS och VM i fortsättningen. En lista där länder som inte är demokratier, som inte följer lagar om mänskliga fri- och rättigheter, samt lagar om människors lika värde och internationella lagar vad gäller arbetsvillkor för arbetskraften, inte ska få lov att arrangera dessa turneringar.

Idrott och politik hör ihop.

Mats Fuchs

Helsingborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy