Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Region Skåne måste flytta fram sina positioner i arbetet med att upptäcka cancersjukdomar i tid.”

Riktade insatser för att fler ska delta i screening för cancer får inte bli en engångsföreteelse, skriver Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Cancerfonden hoppas också att de politiska partierna kan komma överens över blockgränserna om att fortsätta med åtgärder som visar sig fungera, skriver Ulrika Årehed Kågström.

Annons

Det är välkommet att Anna Mannfalk (M), regionråd i Skåne, visar insikt när det gäller ojämlikhet inom cancervården (Aktuella frågor 17/11). Vi konstaterar båda att Region Skåne inte har lyckats nå tillräckligt många socioekonomiskt utsatta när det gäller screening för cancer.

Annons

Annons

Vi inom Cancerfonden tror, liksom Anna Mannfalk, att cancervården kan lära av de insatser som gjorts för att öka deltagandet i vaccinering mot covid-19 och överföra erfarenheterna till screening och självtester för cancer. Det är utmärkt att hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne nu har fått ett sådant uppdrag.

Erfarenheter visar också att samarbete med ideella organisationer kan vara en bra metod för sjukvården att nå ut till grupper som i mindre utsträckning deltar i screening.

Men det är avgörande att riktade insatser för att fler ska delta i screening för cancer inte bara blir en engångsföreteelse. Landets samtliga regioner måste kontinuerligt arbeta med det och göra det till en integrerad del i det förebyggande arbetet mot cancer.

Region Skåne måste, liksom landets andra regioner, flytta fram sina positioner i arbetet med att upptäcka cancersjukdomar i tid. Fokus bör ligga på de grupper som uteblir under lång tid. Det behövs initiativ för nya modeller och en systematisk utvärdering av vad som fungerar. Det behövs också ett mer utvecklingsinriktat arbetssätt och ett aktivt erfarenhetsutbyte mellan regionerna för att sprida exempel som fungerar väl. Två konkreta exempel är den årliga cellprovsveckan och de hälsoinformatörer som finns i Stockholm och Sörmland.

Annons

Cancerfonden ser fram emot att få ta del av den uppföljning av åtgärderna som Anna Mannfalk (M) tar upp. Vi hoppas också att de politiska partierna kan komma överens över blockgränserna om att fortsätta med åtgärder som visar sig fungera.

Annons

SKRIBENTEN

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy