Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Så ska de kolla om du är vaccinerad

Om en vecka måste du ta med vaccinationsbevis till teatern, showen, konserten, matchen och högmässan – om ni är fler än hundra. Hur ska det funka? Här är svar på några frågor.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Annons

Vad är det som händer?

Den som efter 1 december arrangerar en allmän sammankomst eller offentlig tillställning inomhus med fler än hundra deltagare ska antingen kräva vaccinationsbevis vid inträdet eller tillämpa skärpta restriktioner för de närvarande.

Vem räknas som ”deltagare”?

Enbart publiken. Skådespelare, funktionärer, musiker, kyrkokören eller annan personal räknas alltså inte in i begränsningen.

Detta är den princip som polismyndigheten har tillämpat under hela pandemin. Och den gäller.

– För frågor om vem som räknas som en deltagare är det Polisen som du ska vända dig till, meddelar Folkhälsomyndigheten per mejl.

Vad ska jag göra vid entrén?

Annons

Du behöver ha en app dit vaccinbeviset från E-hälsomyndigheten skickas. Öppna den i din mobil för där finns ditt digitala vaccinationsbevis. Håll fram den så att arrangören kan avläsa QR-koden med sin kamera.

Annons

Eller visa ditt skriftliga vaccinationsintyg.

Vad händer när jag ska gå in?

Arrangören scannar QR-koden på ditt vaccinationsbevis och får veta vem du är, att du är vaccinerad mot covid, samt att beviset på detta är äkta och giltigt.

Men för att koppla beviset till just dig krävs att du visar id.

Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Vilken utrustning krävs?

En QR-läsare som arrangören har skaffat.

Kanske har du redan en sådan i din mobil. Andra varianter har du kanske sett när du scannar varor i matbutiken. På marknaden finns en rad olika modeller av QR-läsare att köpa. Varje arrangör får välja sin egen.

Vad behövs mer?

En mjukvara som ger den önskade informationen. Det är denna ”verifieringslösning” som visar om ett vaccinationsbevis är giltigt och äkta.

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) tar fram en lösning som alla arrangörer ska kunna använda.

”Den lösning som tillhandahålls från Digg kommer att ha anvisningar eller vara utformad så att det går att förstå hur den ska användas”, lovar myndigheten som också ska ge användarna support.

Jag har haft covid; duger inte det?

Nej. De bevis som ska kontrolleras är vaccinationsbevis. Bevis på testning eller genomgången covid duger inte.

Annons

Annons

Jag är vaccinerad men har ingen e-legitimation. Hur gör jag?

Du behöver tillgång till en dator med internetanslutning och skrivare. Från E-hälsomyndighetens hemsida kan du hämta en blankett som du fyller i och postar. Sedan kommer vaccinationsbeviset hem till dig med posten. Men det kan ta tid.

QR-koden uppfanns 1994 i Japan. AP Photo/Kin Cheung

Måste arrangören kräva vaccinbevis?

Nej. Men i så fall gäller en rad andra restriktioner som Folkhälsomyndigheten tar fram. Dem känner vi igen sedan tidigare: publiken begränsas utifrån tillgängligt utrymme, olika sällskap måste hållas åtskilda.

För arrangören är det alltså betydligt enklare att skaffa en QR-läsare och kolla att hela publiken är vaccinerad.

Vad är Digg?

Myndigheten för digital förvaltning inrättades 2018, har sitt säte i Sundsvall och ska öka den offentliga förvaltningens digitalisering genom att exempelvis utveckla digital infrastruktur.

Vem kontrollerar att de kollar?

I princip är det länsstyrelsen som ska kontrollera att alla arrangörer verkligen kontrollerar sin publik.

– Det finns ännu inget sådant uppdrag. Men kan komma, meddelar Mikael Ringman, pressansvarig på Länsstyrelsen i Skåne via mejl.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy